blogi
leipäteksti
- +
torstaina 10.3.2016 klo 22:28
Sillä lailla

Paikka: Ylellisesti ja mauttomasti sisustettu työhuone.

Henkilöt: Suuren firman pääjohtaja P ja pienen firman toimitusjohtaja T.

P: Istu alas. Maistuisko tujaus?

T: Ei kiitos. Meni vähän myöhäiseksi eilen illalla klubilla.

P: Kas kun en huomannut sinua.

T: Hain jäseneksi, mutta sain pakit. Pakko tyytyä toisen luokan klubeihin.

P: Ole varovainen. Ne vilisee jytkyjä kalastelevia lehtimiehiä. Täällä voidaan puhua rauhassa. Huippuluokan suojaukset, you know. Mutta asiaan. Olet kuulemma kykyjenetsijän listalla naapurifirman pääjohtajaksi.

T: En tiennytkään.

P: Älä viitsi. Tiedän, että olet pätevä. Heitä on paljon. Pojat pyysivät tsekkaamaan oletko sopiva. Heitä on vähän.  

T: Tuota …

P: Älä keskeytä. Toimintamme on globaalia. Päämäärämme on, on ollut ja tulee aina olemaan voiton maksimointi, osinkojen jakaminen kave … omistajille ja investointi.

T: Nyt on varmaan teilläkin kovat ajat. Lama jatkuu …

P: Onneksi jatkuu. Meille tämä on kulta-aikaa. Valtiolta uusia etuuksia heruu helposti, innovatiivista verosuunnittelua katsotaan läpi sormien ja sillä lailla.

T: Ja kansa maksaa viulut.

P: Ei ole meidän päänsärkymme. EK:n pojat tekevät parhaansa, mutta oppositio häiritsee. Sellaista demokratiaa me vastustamme. Toista oli ennen, silloin kun maata johtivat valtiomiehet eivätkä nykyisenkaltaiset pikkupoliitikot.  

T: EK:lla et varmaan tarkoita Etsivää Keskuspoliisia?

P: Älä pilkkaa.

T: Teikäläisiä on syytetty epädemokraattisista menettelytavoista, poliittisesta painostuksesta, galluptulosten manipuloinnista ja …

P: Meidän ensisijainen velvollisuutemme on huolehtia oman yrityksen menestymisestä.

T: Mutta ei Suomen menestymisestä?

P: Globaali menestymisemme hyödyttää myös Suomea.  

T: Kaikki keinot näyttävät olevan sallittuja.

P: En minä niin sanonut. Mutta sinä sanoit ja nauhalle meni.  

T: Tavalliset suomalaiset ihmettelevät johtajien järjettömän suuria palkkoja ja palkkioita. Ahneudestako on kyse?

P: Ei. Rekrytointimarkkinat määräävät etujen tason. Silloin tällöin joku populisti ilmoittaa tyytyvänsä vähempään. Tällainen kummajainen menettää mahdollisuutensa tulla valituksi minkä tahansa kansainvälisen yrityksen mihin tahansa vahtimestaria vaativampaan tehtävään.

T: Mistä johtuu, että naiset kelpaavat pääjohtajiksi kovin harvoin?

P: Tarjonnan puutteesta. Teräksenluja realismi ja puoleensavetävä ulkomuoto on epätavallinen yhdistelmä.

T: Vai onko syynä se, etteivät he suostu palaverin päätteeksi saunomaan teidän kansanne?

P: Kekkosen aika on historiaa. Vanhat periaatteet, uudet keinot. Nuoren miehen matka Yhdysvaltoihin ei mennyt hukkaan. Entä sinä?

T: Enimmäkseen olen Euroopassa pyörinyt.

P: Niin arvelin. Seuraava palaveri kutsuu. Olen pahoillani, mutta en todellakaan voi suositella valintaasi pääjohtajaksi.

T: Niin arvelin. Johtuuko se kriittisestä asenteestani?

P: Ei suinkaan vaan siitä, että kieltäydyit skoolaamasta kanssani etkä huomannut menettäväsi elämäsi tilaisuuden oppia miltä maailman paras whisky maistuu.

T: Käyttämäsi termi tujaus johti minut harhaan.

P: Kyseessä oli koe. Sait reput ja saman tien kariutui toiveesi kruunata urasi pääjohtajuudella.                                                                                                                

lauantaina 5.3.2016 klo 23:32
Kansallisesta kansainvälisyyteen
lauantaina 5.3.2016 klo 23:13
Apropos Intia

Ennen vuotta 1979, 54 vuoden kypsässä iässä, käsitykseni tästä maailman toiseksi väkirikkaimmasta maasta oli yhtä ohut kuin valtaosalla suomalaisista. Kiinnostus muihin kuin kotoperäisiin olosuhteisiin ja tapahtumiin oli vähäistä. Itseriittoisuus kukoisti.   

sunnuntaina 21.2.2016 klo 22:47
Oi noita kahviloita

Ensimmäisen tartunnan kahvilainstituution helsinkiläiseen versioon kuudentoista ikäinen koulupoika sai vuonna 1941. Nopea kävely pitkin Neitsytpolkua ja Kasarmikatua, Espan yli Kluuvikadulle, käännös oikeaan päin ja suoraan Fazerin toiseen kerrokseen. Katutaso oli varattu maksukykyisille asiakkaille. Kuppi korviketta ja vesilasi tarjoilijalta, ylihintainen pillitupakka portsari Kallelta, jos sattui olemaan vapaalla jalalla. Lopuksi pari flaneerauskierrosta Espalla sinisiksi töhrittyjen katulamppujen aavemaisessa valossa, ruotsinkielisten tyttöjen etäistä ihailua ja saksalaissoltulta pummattu pöllitupakka.

lauantaina 13.2.2016 klo 22:36
Ajatuksia arjesta

Sain äskettäin päätökseen Matti Klingen muistelmien kolmannen osan Anarkisti kravatti kaulassa luku-urakan ‒ sana ei viittaa kirjan sisältöön vaan paksuuteen. En ryhdy kirjallisuusarvostelijaksi, mutta totean lyhyesti ja epäanalyyttisesti, että luin sen mielelläni.    

perjantaina 5.2.2016 klo 22:08
Vanhan kirkon puisto

Varhaisimmat kokemukseni puistosta liittyvät siihen, että jouluaaton vietto alkoi käynnillä Vanhassa kirkossa. Perheen ja jumalanpalveluksen rutiineiksi muuntuneet perinteet kohtasivat toisensa. Talvihämärän puiston ja kirkkaasti valaistun sisätilan kontrasti loivat tunnelman. Uskonnollista vakaumusta emme tarvinneet. Kukaties sitä eivät tarvinneet myöskään seremoniamestareina toimineet kirkonmiehet.

tiistaina 26.1.2016 klo 22:25
Ennakkoluuloja

Pari päivää sitten kävelin pitkin Espaa. Saatuani tarpeekseni pakkasesta ja lumipyrystä päätin mennä kotiin taksilla. Ajatus puhelimen näpräämisestä kohmeisin sormin ja kadulla odottamisesta oli vastenmielinen. Siirryin viereiseen kahvilaan. 

lauantaina 16.1.2016 klo 23:15
Pitkästä aikaa
Ensimmäisen blogin tälle palstalle kirjoitin keskiviikkona 23.3.2007 klo 14.06 ja viimeisen tiistaina 4.8.2009 klo 13.37. Yhteensä tekstejä kertyi satakunta eli 3-4 kuukaudessa.
tiistaina 4.8.2009 klo 13:37
Naurettavaa

Ranskankielessä humour (huumori) ja humeur (mieliala) ovat äänteellisiä lähisukulaisia.  Ilmeisesti ne ovat myös käsitteellisiä lähisukulaisia. Sikäläisessä kulttuurissa huumorilla (tai sen puutteella) on ensisijainen asema inhimillisten perustunteiden joukossa.

tiistaina 9.6.2009 klo 10:14
Nomen est omen

Ennakkoon luokittelin Eurovaalit sen verran tylsäksi tapahtumaksi, ettei päähäni pälkähtänytkään keskeyttää kolmisen viikkoa sitten lupaamaani kirjoitustaukoa. Äänestämässä silti kävin, vaikka Minervankadun mäki oli entistä jyrkempi. Niin olen tehnyt kaikissa sodanjälkeisissä vaaleissa, lukuun ottamatta vuotta 1945.  

sunnuntaina 17.5.2009 klo 18:11
Jäähyväiset aseelle

On kulunut runsaat kaksi vuotta siitä, kun eduskuntavaalit olivat ovella ja kampanjat täydessä vauhdissa. Samoihin aikoihin aloitin blogien kirjoittamisen. Näillä kahdella asialla ei ollut mitään tekemistä keskenään. Kansallisen historiankirjoituksen näkökulmasta on herttaisen yhdentekevää oliko kyseessä sattuma vai korkeampien voimien pirullinen suunnitelma.

maanantaina 4.5.2009 klo 10:15
Kieleni minut tekevi

Ovikello soi kling-kling. Ääni lähti mekaanisesta laitteesta, sellaisesta jossa rapun puolella oli edestakaisin kääntyvä sormilevy ja tampuurin puolella pullea kello-osa, mutta vain jos kuori oli ruuvattu oikealle etäisyydelle, ei liian kireälle, jolloin kirkas helähdys muuttui tylpäksi surinaksi, eikä liian löysälle, jolloin se putosi lattialle ja kieri naulakon alle.

maanantaina 20.4.2009 klo 10:21
Klubilla tavataan

Katselen TV kakkoselta Pressiklubia. Ihmettelen ja vähän ihailenkin kuinka Ruben jaksaa aina vain eläytyä ja innostua aiheisiinsa. Kunnes mekkala herättää minussa piilevän kyynikon päiväuniltaan. Haukoteltuaan pitkään tämä huomauttaa, että ehkä vauhdikkaiden juontojen käyttövoimana on yhtä paljon kiire kuin juontajan dynaaminen persoonallisuus.

maanantaina 6.4.2009 klo 8:13
Ymmärrettävää

Lama kärjistää yritysjohtajien järjettömän suurten tulojen herättämä närkästystä. Toimeentulon minimirajoilla elävä tai työttömyyden uhkaama kansalainen näkee ilmiössä epäoikeudenmukaisuutta, joka on syvässä ristiriidassa tasa-arvoisuuden ideaalin kanssa. Tämä on ymmärrettävää, vaikka harvalukuisille johtajille jaetut bonukset nostaisivat monilukuisten johdettavien tuloja tuskin lainkaan.

tiistaina 31.3.2009 klo 9:40
Ennen kokousta

Ilmari makaa olkkarin sohvalla kädet niskan takana ja miettii.

     Ylihuomenna on vihdoinkin se Suuri Päivä, viikkojen, kuukausien ja jopa vuosien ankaran pohdiskelun täyttymys. Nyt on viimeinen tilaisuus muuttaa strategiaa.

maanantaina 16.3.2009 klo 15:12
Vauhtisokeutta

Käväisin Jyväskylässä, en hiljattain, mutta - hetkinen - tarkemmin ajatellen vierailusta taitaa olla peräti viisitoista vuotta. No, ikääni nähden ei hirveän pitkä aika. Kaupungin läpi rakennettua moottoritietä en aikaisemmin ollut nähnyt.

keskiviikkona 4.3.2009 klo 9:46
Legenda

Ryhdyin blogien kirjoittajaksi kaksi vuotta sitten. Mahdollisuus julkaista omia tekstejä tuosta vain netissä oli, jollei suorastaan vastustamaton, niin ainakin houkutteleva. Pois jäivät vuosia kestävä kirjan tekeminen, kustantajien vastausten odottaminen ja kielteisten päätösten aiheuttama mielipaha, mutta tietysti myös myönteisen päätöksen aiheuttama mielihyvä.

keskiviikkona 18.2.2009 klo 22:52
Tuttua ja tuntematonta

Tänään jouduin vihdoin antamaan myöten viikkoja jatkuneelle houkutukselle. Mistä on kyse?    

torstaina 5.2.2009 klo 15:42
Temppu ja kuinka se tehdään

Yksi viime vuosien mittavimmista puhalluksista oli televisiolähetysten digitalisoiminen. En ole ensimmäinen enkä viimeinen ihmettelijä, mutta muutama päivä sitten katselijoiden tehtäväksi pakotettu uusi kanavajärjestely palautti tuon vuoden takaisen hässäkän mieleen.

maanantaina 26.1.2009 klo 22:45
Ennustamisen vaarallinen taito

Liukas keli yllätti kesärenkailla ajavat autoilijat. Minua se ei yllättänyt, vaikken meteorologi olekaan. Ensinnä siksi, että ilmiö toistuu joka syksy. Ja toiseksi siksi, että olen jo aikoja sitten siirtynyt käyttämään kitkarenkaita ympäri vuoden. Pito ei ehkä ole yhtä hyvä kuin talvirenkailla. Mutta tilaisuus lähettää suojatusta kotiympäristöstä pilkallisia terveisiä renkaanvaihtoa räntäsateella jonottaville kanssa-autoilijoille korvaa monin verroin onnettomuusriskin vähäisen lisääntymisen. 

torstaina 15.1.2009 klo 23:40
Rahan hinta

Museokadun kirjeenvaihtaja raportoi:

EU:n keskuspankit eivät tyytyneet hissuttelemaan vaan rojauttivat ohjauskorkoja kertaheitolla niin alas, että raskaan sarjan kansainväliset mattotuomarit ovat alkaneet kuiskailla selätyksestä. Elvytysohjelmia paketoidaan liukuhihnalta kuin kanttiautoja Fordin tehtailla 20-luvulla.

torstaina 1.1.2009 klo 16:28
Politiikan puolesta

Suomessa johtajiksi valitaan, tai valikoituvat, ympäristöään päätä pitemmät miehet. Tämä perustuu siihen väärinkäsitykseen, että sukupuoli, fyysinen koko ja henkinen mittavuus muodostavat kiinteän kokonaisuuden.

lauantaina 20.12.2008 klo 22:25
Olen feministi

Kirjani Marie esittelytilaisuuksissa haastattelija kysyy mitä teemoja teokseen sisältyy. Alussa epäröin ja mumisin epämääräisesti, että niitä on useampia, mutta vähitellen pääteemaksi on kuoriutunut naisten alistettu asema kautta aikojen. Olet siis feministi, hoksaa joku. Yleisö hörähtelee ymmärtäväisesti ja minä hymyilen vaisusti. Leikinlasku latistaa vakavaksi tarkoittamani kannanoton vakavaan asiaan.

torstaina 11.12.2008 klo 12:07
Uudet vaatteet

maanantaina 1.12.2008 klo 12:30
21st Century Kartanonkoski

Vantaalaista asuntoaluetta esitellään ylen määrin positiivisessa sävyssä, malliksi kelpaavana vaihtoehtona Helsingin liepeille holtittomasti leviävälle pientaloasutukselle.

sunnuntaina 16.11.2008 klo 21:59
Joulun korvilla

Kokoomuksen voittoa kunnallisvaaleissa on selitetty monin tavoin. Keskusta (vaimeasti) ja demarit (ponnekkaasti) eivät pidä sitä voittona ollenkaan, vaan tilastollisena harhana tai kollektiivisena erehdyksenä, johon syyllistyivät puolueellinen media, ammattitaidottomat analyytikot tai vaalimainosten takana piileksivät epädemokraattiset taustaryhmät. Syyttömiä olivat oman puolueen äänestäjät.

torstaina 30.10.2008 klo 11:45
Pelottavaa

-   Även jag har varit ung, kanske yngre än de flesta (minäkin olen ollut nuori, ehkä nuorempi kuin useimmat).

-    Om jag dör (jos kuolen).

perjantaina 10.10.2008 klo 23:31
Epätieteellisiä muistutuksia

Pari viikkoa sitten satuin katsomaan televisiosta ohjelmaa, jossa käsiteltiin Viron historiaa. Haastateltavia oli kaksi, historioitsija Martti Turtola tältä puolen ja elokuvantekijä Imbi Paju tuolta puolen lahtea.

perjantaina 26.9.2008 klo 17:36
Pampulapolitiikkaa

Kun aloitin arkkitehtiopintoni yli kuusikymmentä vuotta sitten, oli opetuksen painopiste yksittäisten rakennusten suunnittelussa. Asemakaavaoppi oli sivuaine, jota ei vielä katsottu professuurin arvoiseksi. Opettajana toimi Otto-Iivari Meurman eli Mörri, pieni, pippurinen, sananmukaisesti huutavan ääni korvessa.  

sunnuntaina 14.9.2008 klo 11:52
Helsingissä

Ekbergin kahvilassa käyn silloin tällöin. Tai Café Ekbergissä, jos haluan kunnioittaa kaupungin vanhimman kahvilan historiaa. Ja miksi en haluaisi, koska taloon liittyy myös tilkkanen henkilökohtaista historiaani. Isäni asui siellä viimeiset vuotensa vuokralla, avarassa asunnossa,  jonka omistivat fröknarna Ekberg.

maanantaina 1.9.2008 klo 19:27
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä

Epävarmojen laskelmieni mukaan olympialaisia on elämäni aikana järjestetty 19 kertaa.

     Vuoden 1928 Antwerpenin kisoista en muista mitään. Olin vastikään täyttänyt kolme.

sunnuntaina 17.8.2008 klo 23:00
Olen suomalainen
Minkälaisia me olemme?

     Monet uskovat tietävänsä totuuden. He perustavat käsityksensä omiin kokemuksiinsa ja tietoihinsa. Ne vaihtelevat totta kai olosuhteiden ja iän myötä. Mutta kussakin tilanteessa taipumus yleistää omat johtopäätökset koskemaan koko kansaa on edelleen vahva.

sunnuntaina 15.6.2008 klo 12:35
Laiha sopu
Monet ovat pitäneet minua toisinajattelijana. Olen oppinut hyväksymään roolini ja vastakritiikin, ajoittain ankarankin. Sittemmin olen havainnut, että esittämääni arvosteluun reagoidaan yhä harvemmin. Korkean ikäni vuoksi minua kohdellaan silkkihansikkain, joiden tahrattomuutta muutama säälin kyynel vain korostaa.
sunnuntaina 8.6.2008 klo 17:16
Nukkeja kerrakseen

Vaalirahoitusjupakka on hallituksen pääpuolueelle varsinainen taivaanlahja. Miten niin?

     Kansanedustajat ovat rikkoneet lakia jättämällä ilmoittamatta saamiaan tukia. Kepun linkit peitenimen Kehittyvien maakuntien Suomi alla toimivaan äärioikeistolaiseen hämärien miesten yhteenliittymään ovat paljastuneet. Miesministerit tuntevat asemansa uhatuksi, koska takavuosien tapa uhrata naisministeri on menettänyt uskottavuutensa. Puheet korruptiosta kiihtyvät.

sunnuntaina 1.6.2008 klo 10:48
Hollitupa Kiasma
Norjanmaalta kerrotaan, että ensin varastettu ja sitten palautettu Edvard Munckin maailmankuulu taideteos Huuto on nostanut museon kävijämäärät ennätyskorkealle. Naarmua taulun alareunassa ei valitettavasti ole pystytty korjaamaan, lausui museon johtaja, ja pystyi vain vaivoin peittämään tyytyväisyytensä.           
sunnuntaina 25.5.2008 klo 18:08
Maan tapa?
Urheilua sponsoroivan yrityksen edustaja sanoo, että odotamme saavamme rahoillemme vastinetta. Kenttien reunukset, urheilijoiden asut ja formula-autot vuorataan logoilla. Firma saa näkyvyyttä ja urheilija rahaa. Mainosvyöryjen turruttamat katsojat eivät (enää) näe ilmiössä mitään tuomittavaa.
sunnuntaina 18.5.2008 klo 23:12
Maksatusta
Edestakaisin näyttävästi karauttelevat lehmipaimenet ja raivokkaasti haukkuvat koirat pakottavat karjan portille. Lauma säntäilee paniikissa, silmät mulkoilevat, tanner tömisee ja hiekka pölisee. Ensimmäinen aitaus on väljä, seuraavat asteittain ahtaampia, kunnes leveyttä on vain yhden eläimen verran. Sekasorto on muuttunut järjestyneeksi jonottamiseksi kohti kuolemaa.
sunnuntaina 11.5.2008 klo 11:45
Viitteitä viitoista
Suomen Kuvalehti haastattelee Jorma Ollilaa. Kaksi haastattelijaa, toinen tunnettu ministeri ja toinen tunnettu journalisti, kansikuva ja keskiaukeama kertovat jo ennen kuin lukija ehtii tutustua tekstiin, ettei kyseessä ole mikä tahansa rutiinijuttu.
lauantaina 3.5.2008 klo 12:52
Connecting people
Kävin Euroo… ennen kuin ehdin kirjoittaa sanan loppuun huomaan, että olen tekemäisilläni saman virheen kuin television uutistenlukija. Vältyn täpärästi kärkkään alter egon ilkeämieliseltä huomautukselta, että siis Espoossa vai.
tiistaina 15.4.2008 klo 23:01
Kirkastuksia
Paikka: Laajalevikkisen paikallislehden toimitus

Henkilöt: Kaksi miestoimittajaa, kokenut ja kokematon.

-   Poika, tänään menet haastattelemaan pääministeriä Kesärantaan. Minun piti hoitaa se, mutta Kanervalle sopi vain sama aika. Seksikkäämpi voitti, siis aihe, ei mies, hahhah. Aika hyvin lohkaistu, vai mitä?

keskiviikkona 9.4.2008 klo 23:14
Otan Naton?
Maan hallitus ei aio ehdottaa Suomen liittymistä Natoon, mutta varaa itselleen mahdollisuuden muuttaa mieltään. Korostaakseen omaa perehtyneisyyttään ulkopolitiikan saloihin, käyttävät asian tuntijoiksi ilmoittautuvat tahot termiä Nato-optio. Näin tämä sinänsä yksinkertainen kannanotto ei vaikuta kansalaisten silmissä liian yksinkertaiselta. Vaikeaselkoisuus ei ole sattuma vaan tavoite.
tiistaina 1.4.2008 klo 13:18
Hämmentävää
Gallupissa kysyttiin amerikkalaisnuorilta mitä Pearl Harbor tuo heidän mieleensä. Eräs arveli, että sinne tehtiin ilmahyökkäys joskus muinaisella 60-luvulla. Yhdysvaltojen oli pakko ryhtyä vastatoimiin ja siitä alkoi Vietnamin sota.
maanantaina 24.3.2008 klo 14:04
Ankkalammikkoja
Seurasin tavallista suuremmalla kiinnostuksella Töölöntorin varrelle nousevan uudisrakennuksen edistymistä. Taloja on korjailtu, puut ovat kasvaneet, liikenne lisääntynyt ja torikauppa näivettynyt, mutta kansalaiset ovat jo vuosikymmeniä mieltäneet seudun valmiiksi rakennetuksi.
keskiviikkona 19.3.2008 klo 8:30
Jo riittää ilveily tää
Olin jo päättänyt vakaasti, etten enää kirjoita sanaakaan Kanervasta enkä hänen edesottamuksistaan. Kunnes luin Times-lehdessä eilen ilmestyneen kirjoituksen ’Ilkka Kanerva´s undiplomatic mobile phone’.
keskiviikkona 12.3.2008 klo 23:14
Transatlanttisia suhteita

Kuulun siihen sukupolveen, joka aloitti työuransa heti sodan jälkeen.

     Ensimmäinen vaihe eli elämäni arkkitehtina kesti lähes viisikymmentä vuotta. Rajapyykit, toisen maailmasodan päättyminen ja Neuvostoliiton romahdus, olivat mullistavia koko maailmalle ja Suomelle, mutta minulle vähemmän kuin saattaisi luulla.

torstaina 6.3.2008 klo 12:06
Ripeästi ja huolella
     -   Tervetuloa hyvät katsojat lähetykseemme Torstai on toiveita täynnä, ja tervetuloa ministeri Mari Markosaa.

     -  Kiitos.

torstaina 28.2.2008 klo 23:39
Konstit on monet

Väärinkäsitysten välttämiseksi ilmoitan heti alkuun, että seuraavassa tarkoitan taiteella nimenomaan kuvataiteita. Siis en kirjallisuutta, musiikkia, tanssia, teatteria enkä varsinkaan arkkitehtuuria.

torstaina 21.2.2008 klo 15:57
Miehet kertovat
Tali-Ihantalan taisteluista on viime aikoina kirjoitettu paljon. Saksalaisen aseavun merkitys tunnustetaan, samoin kuin joukkoja johtaneen kenraali Oeschin osuus. Mutta yleisessä tietoisuudessa etulinjan rivimiesten peräänantamattomuus on noussut, tai nostettu, ratkaisevaksi tekijäksi.
maanantaina 11.2.2008 klo 10:15
Isiltä pojille
Ahdistelijoiksi nimetyt mieskansanedustajat närkästyvät ja pitävät syytöksiä tuulesta temmattuina. Ovatko he siis seksuaalisesti ylivireitä poikkeuksia, jotka kieltävät kaiken julkisesti, mutta vaanivat tilaisuuksia käyttäytyä huonosti nuoria naisia kohtaan heti kun silmä välttää?
sunnuntaina 3.2.2008 klo 22:33
Eleitä
Anteeksi pyydetään automaattisesti kun törmätään vastaantulijaan tai tökätään ostoskärry puolivahingossa edellä maleksivan asiakkaan akillesjänteeseen. Aikanaan Uuden Suomen Olli kuvaili suomalaisen anteeksipyytämisen skaalaa sanoilla oho, ohopsan ja ähä. Ei mitään anteeksi, turpiin vaan, neuvottiin ja neuvotaan varmaan vieläkin Suomen kunniakkaassa armeijassa.
sunnuntaina 27.1.2008 klo 0:39
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan

FST lähetti ohjelman, jonka aiheena oli Afrikan Beninissä sijaitseva toimintakeskus Villa Karo.

    Siinä arvosteltiin kehitysyhteistyövarojen käyttöä mm. trooppisen puutarhan ja lasten leikkipaikan rakentamiseen. Hankkeet saattavat palvella länsimaisia turisteja, mutta varmasti eivät paikallisia asukkaita.

lauantaina 19.1.2008 klo 16:59
Palaveri
Henkilöt:

Pääministeri. Seuraavassa Pää.

Haamukirjoittaja. Seuraavassa Haamu.

Yhteydet todellisuuteen ovat pahanilkisen lukijan mielikuvitusta.

maanantaina 14.1.2008 klo 16:47
Rantasauna

Oletko mökillä käynyt? Kesäisin kysymys on osa suomalaista small talk-perinnettä, siinä kuin ’ei ole lumesta tietoakaan’ talvisin, tai ’mitä sun rauhaas kuuluu’ minä vuodenaikana tahansa. Välttyäkseni jatkokysymyksiltä teen kuten kaikki muutkin eli murahdan.

tiistaina 8.1.2008 klo 0:22
Mannerheimin näköinen mies
Presidenttiehdokas Sauli Niinistön hypoteettinen vaalitilaisuus. Lavan oikealla laidalla istuu Paasikiven näköinen mies. Miten katsojat reagoisivat?

     Huononäköinen oikeistoveteraani sanoisi, että pahvi-Paasikivi on solvaus Ukko Pekkaa kohtaan. Varttunut kokoomuspoliitikko toteaisi, että kas kun ei Ståhlberg. Nuorekas kokoomuspoliitikko huomauttaisi, että on pakko äänestää Saulia kun Jyrki ole ehdokas. Mutta siitä, ettei moinen temppuilu sovi Suomeen, kaikki olisivat yhtä mieltä.

tiistaina 1.1.2008 klo 0:00
Hyvää uutta vuotta

Miksi menneiden aikojen fatalistit pyysivät tietäjiä kertomaan minkälainen tulevaisuus heitä odottaa, vaikka se oli ennalta määrätty? Ehkä siksi, että itse kukin kuvitteli suuruudenhulluudessaan olevansa se ainoa, joka pystyy huijaamaan kohtaloa.  

maanantaina 24.12.2007 klo 13:22
Hyvää joulua

Joulu Helsingin Pietarinkadulla AD 1937.

     Aattoaamuna äitini ja huono-osainen sukulaistäti pyörittelivät marsipaanitaikinasta pieniä sieviä pallukoita, seivästivät ne sukkapuikkoon ja upottivat kuumaan suklaakastikkeeseen. Joulupöydän kattauksen kruunasi taateleista ja luumuista koottu, harmaan pölyn verhoama joulueukko. Näiden perinteiden juuret olivat Viipurissa, äitini lapsuudenkodin ruotsinkielisessä isolaatiossa.

tiistaina 18.12.2007 klo 16:09
Hyvää pikkujoulua
Lehdestä huomasin, että ammoin kuolleeksi luulemani käsite baarimikko on edelleen käytössä. Mutta miten naispuolista mikkoa olisi puhuteltava? Aikanaan pohdiskelin asiaa tähän tapaan:
tiistaina 11.12.2007 klo 22:59
Tasa tasa arvo
Puheet luokkaeroista ovat pelkkää alaluokkien höpinää. Isäni kaltaiset suomalaisen yläluokan jäsenet olivat täsmälleen tätä mieltä, vaikka vieroksuivat vulgaaria sanankäyttöä. Ikiaikaisen perinteensä mukaisesti he olivat tottuneet ilmaisemaan kantansa epäsuorasti, ei iskulauseiden vaan tekojen kautta.
torstaina 6.12.2007 klo 14:08
Itsenäisyys

Kymmenen vuotta sitten, silloin kun itsenäinen Suomi oli pari vuotta nuorempi kuin minä nyt, toivotti Timo Harakka vierailleen hyvää itsenäisyyspäivää. Onko Suomesta todella tullut tämän ohjelman aikana itsenäinen, ihmetteli Paavo Haavikko.

tiistaina 27.11.2007 klo 22:20
Logos
Suuri ammattivertailu on jälleen julkaistu. Arvostetuin on lääkäri. Viimeisellä eli sijalla 210 on Tv-chatin juontaja. Minkälaisen listan laatisin itse, ajattelin laiskasti ja haukottelin.
keskiviikkona 21.11.2007 klo 22:29
Jako kahteen
EU:n komissio vaatii, että kuluttajan on saatava vapaasti valita mitä pankkia ja minkälaisia palveluja hän käyttää. Ilmeisesti tätä mahdollisuutta ei kaikissa jäsenvaltioissa ole.   
keskiviikkona 14.11.2007 klo 23:13
Hyvä niinkin

Luin lehdestä, että Saksanmaalla kokonainen kirkkorakennus on sellaisenaan siirretty tulevan hiilikaivoksen tieltä 14 kilometrin päässä sijaitsevaan uuteen paikkaan. Ottamatta kantaa toimenpiteen moraaliseen ulottuvuuteen ajattelin, että jos temppu onnistuu Saksassa, niin miksei meilläkin.

lauantaina 10.11.2007 klo 0:29
Doku doku mentti ...

Taloudellinen voitto ohittaa mennen tullen muut arvot. Yleisen oikeistolaistumisen myötä tämä amerikkalaisperäinen doktriini on saavuttanut meillä vankan jalansijan. Myös taideinstituutioissa markkinointi on vahvistanut asemiaan. Dokumentti on tai siitä on tehty myyntivaltti.                     

perjantaina 2.11.2007 klo 18:22
Jokapojan epäuutisia

Ilta-Sanomien päivittäinen ostaminen ei kuulu tapoihini. Tänään tein poikkeuksen hetken käsittämättömästä mielijohteesta.

sunnuntaina 28.10.2007 klo 0:26
Suuri harppaus

      Kysymys: Onko TAS tässä yhteydessä Tampereen Akvaarioseura, Turun Akateemiset Soutajat tai virheellinen lyhennelmä neuvostoliittolaisesta uutistoimistosta? Vastaus: Ei mikään niistä.  

tiistaina 23.10.2007 klo 12:47
Maître d'

 Eksyimme kalliiseen helsinkiläiseen ravintolaan. Kaikki sujui hyvin kunnes tuli laskun aika. 

    Tarjoilija ilmoitti, että hovi hoitaa maksuasiat. Yritimme kiinnittää mestarin huomiota viittoilemalla ja huudahtelemalla, mutta turhaan.

keskiviikkona 17.10.2007 klo 23:34
Episodi
Kävelen Stockmannille. Ilma on viileä ja syysaurinko paistaa. En välitä jalkakäytävillä hurjastelevista pyöräilijöistä enkä neljä rinnakkain kulkevista seurueista. Olen hyvällä tuulella.
perjantaina 12.10.2007 klo 0:12
Niin ei ole jos siltä näyttää
Otsakkeen käänteislause on (alkujaan?) peräisin italialaisen Nobel-kirjailijan Luigi Pirandellon kynästä. Koska en ole nähnyt enkä lukenut näytelmää, en tiedä mihin hän viittasi.
sunnuntaina 7.10.2007 klo 0:15
Satu karhusta ja mesikämmenestä

Useimmat suomalaiset, ja varmaan monien muidenkin maiden kansalaiset, tuntevat erittelemätöntä vastenmielisyyttä verottajaa kohtaan.  

tiistaina 2.10.2007 klo 0:27
Sipoo
Aikomus liittää osia Sipoosta Helsinkiin on herättänyt laajaa keskustelua. Puolesta ovat olleet kaupungin virkamiehet, valtuuston enemmistö ja osa kaupunkilaisista. Välinpitämättömät muodostavat suurimman ryhmän. Vastaan ovat panneet lähes kaikki sipoolaiset.
torstaina 27.9.2007 klo 0:17
Porttikonkeja ja takapihoja

Pidän kivikaupungeista yleensä ja erityisesti Helsingin kivikaupungista. En sano rakastan, koska se on epäurbaania romantisointia. Olen syntyperäinen helsinkiläinen. En sano paljasjalkainen, koska se vie ajatuksen lasinsiruihin ja koirankakkoihin.

perjantaina 21.9.2007 klo 8:06
Suomalainen keskustelu

-        Kato morjens. Ei ollakaan nähty sitten kun viimeksi.

tiistaina 18.9.2007 klo 11:28
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?

Mika Pantzar tarttui artikkelissaan 'Talouskeskustelumme perustuu uhkakuviin ja pelotteluun' (HS 13.9.07) ajankohtaiseen aiheeseen. Tai oikeammin, aiheeseen jonka pitäisi olla ajankohtainen. Hänen väitteellään on mielestäni kantavuutta pitkälti ohi taloustieteiden.

perjantaina 14.9.2007 klo 9:00
Eliittejä on monenlaisia

Uusi musiikkitalo maksaa virallisen arvion mukaan vajaat 110 miljoonaa euroa. Valtio on luvannut maksaa puolet, Helsingin kaupunki ja Yleisradio kumpikin neljänneksen. Urakkatarjoukset ylittivät roimasti kustannusarvion.

tiistaina 11.9.2007 klo 16:35
Ei mitään, herra presidentti

Irakin miehitys jatkuu, jatkuu ja jatkuu. Presidentti Bushin suosio on ennätyksellisen alhaalla paitsi maailmalla myös kotimaassa. Kyse ei enää ole vain henkilöstä. Maan kansainvälinen maine on kärsinyt pahoja vaurioita myös siellä, missä suhde Yhdysvaltoihin ja amerikkalaisuuteen on perinteisesti ollut myötämielinen tai jopa ihaileva.

perjantaina 7.9.2007 klo 8:11
Tervetuloa Suomeen?

Eekoo, Valpo, Valpo ja Suopo, Supo sekä Ulkomaalaisviirastoo. Sävel on neljän vuosikymmenen takaa, mutta sanat olen päivittänyt. Äkkilukemalta silloisilla mahtisuvuilla ja valtiollisen poliisin nimihistorialla näyttää olevan toistensa kanssa yhtä vähän tekemistä kuin Kristiina Halkolalla ja minulla.

tiistaina 4.9.2007 klo 8:19
Byro byro kraatti ...

Singaporelainen tutkimuslaitos on pannut maailman yliopistot paremmuusjärjestykseen. Millä kriteereillä? Vastaukseksi riittää, että yhdysvaltalaiset yliopistot ovat listan kärjessä ja anglosaksisten oppilaitosten kokonaismäärä on ylivoimainen verrattuna esimerkiksi eurooppalaisiin, muista maanosista puhumattakaan.

tiistaina 28.8.2007 klo 8:13
Pilssivesiä

Sairaalassa ahdistus ajoi minut kuvittelemaan minkälaisia kauheuksia tapahtuu, jos tietoliikenneverkko tuhoutuu tai tuhotaan. Ehdin olla kotona vain pari päivää kun ukkonen katkaisi sähköjä ja mykisti radiolähetyksiä, myös sen kanavan, jonka kautta kansalaisia on tarkoitus informoida suuronnettomuuden sattuessa.

tiistaina 21.8.2007 klo 8:43
Sairaalasta subjektiivisesti

Olin sairaalassa viikon.

     Jos olisin joukosta erottumaan pyrkivä toimittajanalku - mikä absurdi ajatus – tavoittelisin iskevämpää ilmaisua. Käyttäisin mediakieltä, jota valtalehdistön toimesta ollaan parhaillaan nostamassa maan kolmanneksi viralliseksi kieleksi.

tiistaina 14.8.2007 klo 18:18
Rumat talot

Kolumnissaan Hus och ohus (Hbl 8.8.07) FST:n kulttuurituottaja Stefan Brunow tuomitsee nykyaikaisen arkkitehtuurin yhdellä lauseella rumaksi. Hänen mukaansa viimeinen ajattomasti kaunis rakennus Suomessa on Sokoksen tavaratalo vuodelta 1939. Väite on kategorinen, mutta ei yllättävä. (Mutta miksi juuri Sokos? Stadion olisi ollut osuvampi esimerkki).

tiistaina 7.8.2007 klo 8:38
Fundamentalistit

Kymmenisen vuotta sitten kirjoitin kolumnin, jossa arvostelin entisten stalinistien nykyisiä menettelytapoja. Olin sitä mieltä, ja olen edelleen, että mahtipontiset julkilausumat ja kunniamerkkien palautukset ovat mennyttä aikaa. Kommentit olivat äkäisiä. Minua syytettiin vanhojen asioiden kaivelemisesta ja moraalisen selkärangan puutteesta.  

tiistaina 31.7.2007 klo 8:21
Esplanadit

Silläkin uhalla, että minut leimataan yhden asian dilleksi, aion jälleen kerran puhua puista. Väärinkäsitysten välttämiseksi kerron heti alkuun, etten kuitenkaan kuulu niihin, jotka jouduttuaan eksistentiaaliseen kriisiin syöksyvät metsään ja kuvittelevat saavuttavansa mielenrauhan syleilemällä puunrunkoja.

tiistaina 24.7.2007 klo 8:17
Liisa, Matti ja Mikael
Liisa:     Mattii, missä sä olet? Ohjelma alkaa.

 

Hiljaisuus

 

Liisa:     Täytyy vastata heti. Muuten mä luulen että Lipponen on tullut kylään.

tiistaina 17.7.2007 klo 8:42
Jestas

HS kertoi taannoin Saksassa vastikään ilmestyneestä kirjasta nimeltä Ich bin kein Berliner. Toimittaja selitti, että esikuvana on ollut John Kennedyn kuuluisa lausuma Ich bin ein Berliner.

tiistaina 10.7.2007 klo 9:16
Myönnytyksiä

Päätin viimeviikkoisen blogini (Maisema 3.7.) haavikkomaiseen metsävertaukseen. Normaalisti uuden aiheen valinta valtaa mielen. Tällä kertaa en kuitenkaan löytänyt kytkintä ja symbolivaihde jäi päälle.

tiistaina 3.7.2007 klo 9:44
Maisema

Kävin juhannuksena maalla. Kannattaako mokomaan informaatioon tuhlata blogitilaa? Lähes kaikki muutkin suomalaiset, paitsi ne jotka olivat siellä jo ennestään, tekivät samoin. Kertomisen arvoiseksi asian tekee, tosin vain nipin napin, se tosiseikka, että nykyään käyn landella (minun korvissani termi ei kuulosta negatiiviselta) kolme neljä kertaa kesässä enkä milloinkaan talvella.

tiistaina 26.6.2007 klo 15:37
Kiinalainen juttu

Henkilökohtaisessa arvostusasteikossani matkasaarnaaja ei sijoitu kovin korkealle, jonnekin tuonne sodanaikaisen vääpelini, leipäpapin, lamanedellisen ajan pankinjohtajan tai suomalaisen urheilujohtajan tienoille. Pyynnöstä tai useammin pyytämättä hän saapuu kertomaan kohdemaan tietämättömille edustajille mitä pitäisi tehdä, jotta asiat saataisiin yhtä hyvälle mallille kuin ne asianomaisen omassa maassa jo ovat.

tiistaina 19.6.2007 klo 9:48
Mielikuvia
Museoviraston pääjohtajaa haastateltiin lehdessä. Lausunnossaan hän noudatti suomalais-kansallista konventiota. Sen mukaan johtajan tehtävä on esittää jeremiaadeja siitä kuinka kroonisen rahapulan lisäksi epätarkoituksenmukaiset tilat ovat toiminnan pahin este. Ikioma uudisrakennus on ihanne. Musiikkitalo on rohkaiseva (tai varoittava?) esimerkki.
lauantaina 16.6.2007 klo 15:19
Meidän kesken

Uusi hallitus on päättänyt lykätä eläkeläisten verohelpotuksia ja hoitajien palkankorotuksia epämääräiseen tulevaisuuteen. Alimpien tuloluokkien päivähoitomaksuja nostetaan ja yritysten perintövero poistetaan.      

sunnuntaina 10.6.2007 klo 15:21
Stadspark är ingen ekonomiskog

14.3.07 och åter idag läste jag i Hbl att sju träd i Simonsgatans backe skall elimineras på grund av den nya spårvagnslinjen. Löv som ligger på spåren lär vara en säkerhetsrisk. Detta är säkert sant men ändå blev jag förskräckt.

tiistaina 5.6.2007 klo 11:48
Johdon mukaista

Helsingin teollisuus- ja satamatoiminnoilta vapautuvia rantoja rakennetaan rajusti. Vihertävät haaveet siitä, että ne jätettäisiin luonnonvaraisiksi tai kunnostettaisiin Kaivopuiston mallisiksi virkistysalueiksi murskautuvat realiteettien alle.

tiistaina 29.5.2007 klo 9:02
Tuntuuko tutulta

Suomen presidentti matkusti Yhdysvaltoihin, mutta maan korkeimmalla johdolla ei ollut aikaa eli halua tavata häntä. Täällä eräät uusporvarillisen ilmapiirin innoittamat tahot kiiruhtivat (yli)tulkitsemaan kieltäytymisen merkiksi suhteiden huonontumisesta.

perjantaina 25.5.2007 klo 8:24
Varmuuden vuoksi

Käynnistin astianpesukoneen. Muutaman minuutin kuluttua huomasin unohtaneeni käytetyn lautasen pöydän kulmalle ja avasin luukun. Esihuuhtelu oli vielä kesken, mutta astiat vaikuttivat jo sanoisinko epäilyttävän puhtailta. Tarkistin asian ja aivan oikein. Löysin tosiaan vain pari lievästi likaista lusikkaa ja lasia.

tiistaina 22.5.2007 klo 18:54
Pitkä jälki

Lapsena juutalaiset olivat yhtä luonteva osa ympäristöäni kuin ketkä tahansa koulu- ja luokkatoverini tai vanhempieni tuttavat. Heikinkadun vaatekauppiaista olin tietoinen, mutta ei juutalaisuuden vaan aggressiivisten myyntitapojen vuoksi.

perjantaina 18.5.2007 klo 7:51
Duuni

Minun ahtaassa maailmassani Helsingin Sanomien sivut eivät ole tasa-arvoisia. Koska olen liian vanha, laiska tai molempia, tapanani on levittää lehti vasemmalle puolelleni niin, että molemmat sivut ovat yhtaikaa näkyvissä. Oikeanpuoleinen sivu valtaa näin ollen leijonanosan  lukukapasiteetistani.

keskiviikkona 16.5.2007 klo 10:38
Herkullinen artikkeli

Kaikki muistavat John F. Kennedyn pitämän puheen …

     Väärin. Lankesin omaan ansaan. Edellisen blogini päätteeksi olin juuri moitiskellut Jorma Ollilaa yleistävien väitteiden esittämisestä. Voi olla, että useimmilla suomalaisilla on jonkinlainen aavistus Kennedyn olemassaolosta. Mutta ne, jotka muistavat minkälaisia puheita presidentti piti, taitavat kyllä olla surkeassa vähemmistössä.

perjantaina 11.5.2007 klo 19:19
Kieliopillisia havaintoja

Puolisentoista vuotta sitten seurasin televisiosta ohjelmaa, jossa Jorma Ollila oli Esa Saarisen haastateltavana. Molemmat ovat menestyneet omilla alueillaan, edellinen toki näyttävämmin kuin jälkimmäinen. Tällä perusteella he katsoivat olevansa päteviä kertomaan mitä muiden on tehtävä onnistuakseen, ei tietenkään yhtä hyvin kuin asianomaiset itse ja heidän firmansa, mutta jotain sinne päin.

tiistaina 8.5.2007 klo 23:04
Kun on tunteet

Tallinnan levottomuuksien osapuolten eli virolaisten, Viron venäläisten ja venäläisten  käyttäytymistä on suomalaisessa mediassa selvitelty monipuolisesti. Yksi ryhmä on kuitenkin jätetty vähemmälle huomiolle.

perjantaina 4.5.2007 klo 14:17
Mellakat

Länsimaisessa jatkuvan  kasvun ideologiassa valtaosa kansalaisista on median toimesta manipuloitu ymmärtämään maailma kokoelmaksi epäkohtia. Poliitikoille yleisten (väärin)käsitysten myötäily on elinehto. Niinpä toisistaan enemmän tai vähemmän irrallisten ongelmien ratkaisemiseen kulutetaan suunnattomasti energiaa ja resursseja. Vaikka tavoitteissa onnistuttaisiinkin, synnyttävät toimenpiteet säännönmukaisesti saman verran tai enemmän uusia epäkohtia ja ongelmia.

tiistaina 1.5.2007 klo 13:29
Erottaja

2/2

 

Edellisen blogini lopussa lupasin järjestää toisen pienoisvisailun siitä miksi Helsingin kantakaupungin itä- ja länsipuolen koordinaatistot poikkeavat toisistaan. Tämä jäi kuitenkin aikomukseksi siitä yksinkertaisesta syystä, ettei yksinkertaisintakaan kyselyä voi järjestää, jollei kysyjä itse tiedä oikeaa vastausta.

perjantaina 27.4.2007 klo 9:11
Erottaja

Osa 1/2

 

Järjestin pienoisvisailun, jossa oli vain yksi kysymys: Tiedätkö mistä nimi Erottaja juontaa juurensa?

     Perinteisesti kysyjä korottaa itsensä rautiaiseksi eli antaa ymmärtää olevansa tietopankki, jolla ikään kuin luonnostaan, ilman tietosanakirjan (tai googlen) kiihkeää selailua, on hallussaan oikeat vastaukset.

keskiviikkona 25.4.2007 klo 10:48
Erikoisia tapauksia

Pällistelin Korkeasaaren apinoita. Topi sanoi että on se tuo gorilla jumalattoman iso. Kyllä siinä meinaan ihmettelemistä riitti kun ei Topi itsekään mikään pieni ole.

perjantaina 20.4.2007 klo 17:21
Kepu ei petä milloinkaan

Vaalien tulos herätti minussa kaikesta huolimatta pienen toivon kipinän. Muutokset ovat aina hauskoja, koska niihin sisältyy mahdollisuus uudesta ja jännittävästä. Mutta jälleen kerran kipinä sammui. Tällä kertaa ei kuitenkaan oikopäätä vaan vasta huolellisen analyysin kautta.

tiistaina 17.4.2007 klo 7:38
Sillä lailla

Television Voimala-nimisen ohjelman aihe oli naisten valta ja vallattomuus. Läsnä oli viisi naista ja yksi mies.

     Kesken asiallisen keskustelun naistenlehden päätoimittaja lausahti, että koska eduskunta on koko kansan pienoismalli (?), viidesosa mieskansanedustajista lyö vaimojaan.

perjantaina 13.4.2007 klo 10:16
Tapaus Latifi
Nykyään on muotia jakaa kansalaiset kahteen osaan olipa asia mikä hyvänsä. Varmaan virikkeenä on tietokone - ajatelkaa ystävät minkälaisia temppuja se pystyy tekemään, vaikka vaihtoehtoja on joka kohdassa vain kaksi! Niinpä minäkin väitän, että maamme väestö koostuu toisaalta tavallisista ihmisistä ja toisaalta virkamiehistä. Virkamiehistö vuorostaan koostuu tavallisista virkamiehistä ja byrokraateista.
tiistaina 10.4.2007 klo 17:25
Kysymyksiä

70- ja 80-lukujen taitteen Nairobissa länsimaalaiset ylläpitivät ahkerasti cocktail-kutsujen perinnettä. Drinkit purkivat estoja. Juorut ja anekdootit vahvistivat yhteenkuuluvuuden ja ylemmyyden tunteita. Siirtomaa-aikojen usko kaiken jatkumisesta ennallaan oli kuitenkin jo kadonnut historian hämärään. Epävarmuus tulevaisuudesta hillitsi ilonpitoa.

perjantaina 6.4.2007 klo 13:25
Diana
Nykyään käyn harvoin eteläisessä Helsingissä. Ja silloinkin, häpeä tunnustaa, useimmiten autolla. Tarkkaavaisuus kohdistuu liikenteeseen. Silmäkulma rekisteröi koulu- ja nuoruusaikojen ympäristöä automaattisesti.
tiistaina 3.4.2007 klo 10:23
Räystäät

Taidehistorioitsija Pekka Kärki kysyi HS:n mielipidesivuilla miksi rintamamiestalon modernissa versiossa räystäät on typistetty lähes olemattomiin. Hyvä kysymys.

     Suomalaisessa pientaloperinteessä räystäiden tarkoitus on nimenomaan ollut suojata puisia ulkoseiniä sateelta. Korjausvälit ja rakennuksen elinkaari pitenivät. Syyt olivat käytännöllisiä.

maanantaina 2.4.2007 klo 22:44
Puhelinluettelot

Nykyään niitä pudotetaan postiluukusta kolmen niteen verran kummaltakin yhtiöltä, yhteensä kuusi.

     Koska asunnossani on kaksi ulko-ovea, kasvaa lukumäärä kahteentoista.

perjantaina 30.3.2007 klo 8:02
Lyhyet

Ehdotan, että Stora Enso muuttaa nimekseen Enso Gutzenina. Luopuminen isottelusta, paluu juurille, poliittinen vainu ja tulevaisuus Venäjän markkinoilla nostaisivat osakekurssin reippaaseen kasvuun.

tiistaina 27.3.2007 klo 18:45
Ping Pong

Vaaleista ei kulunut viikkoakaan, kun gallupyritys ilmoittaa, että selkeästi yli puolet suomalaisista suhtautuu EU:hun kielteisesti. Vastaajia oli 500.

     Suomi on EU-kriittisin jäsenmaa, otsikoi lehti. Miten muiden maiden vastaavat tulokset on hankittu, siitä ei mainita sanallakaan. Tieto leviää maailmalle. Leima on lyöty ja pysyy.

perjantaina 23.3.2007 klo 14:06
Minä ja Sauli
Sama mikä puolue voittaa, häviää tai säilyttää asemansa, ei mikään niistä kuitenkaan eläkkeitä uskalla pienentää, ei ainakaan paljon.
Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites