blogi
leipäteksti
- +
perjantaina 27.4.2007 klo 9:11
Erottaja

Osa 1/2

 

Järjestin pienoisvisailun, jossa oli vain yksi kysymys: Tiedätkö mistä nimi Erottaja juontaa juurensa?

     Perinteisesti kysyjä korottaa itsensä rautiaiseksi eli antaa ymmärtää olevansa tietopankki, jolla ikään kuin luonnostaan, ilman tietosanakirjan (tai googlen) kiihkeää selailua, on hallussaan oikeat vastaukset.

     Heti alkuun myönnän, että tähän kategoriaan en kuulu. Vanhalle helsinkiläiselle Erottaja on Erottaja, paikka  joka ei koskaan ole synnyttänyt paineita ryhtyä penkomaan nimen etymologiaa. Virikkeen ottaa asiasta selvää antoi muutaman blogin takainen vierailuni läheisessä Kolmikulmassa.

     Vastausten määrä oli pieni, mutta hajonta suuri.

     Ennakkoon olin päättänyt, että diskaan armotta ne, jotka eivät tiedä onko Erottaja apteekki, uskonnollinen käsite tai leivos. Onneksi tällaisia ei kohdalle osunut.

     Sitten oli niitä, jotka arvelivat nimen viittaavan eroavuuksiin vanhan Helsingin asukaspohjassa.

     Yksi päätteli, että Erottajan itäpuoli Senaatintorin kaltaisine vallan symboleineen oli ruotsinkielisten ja länsipuoli Rööperin kaltaisine vallattomuuden symboleineen suomenkielisten reviiriä.           

     Toinen oletti, että kyse oli varallisuuseroista. Totta kai itäpuolella, siis alkuperäisessä Helsingissä, asui rikkaampia ja länsipuolella, siis myöhemmin rakennetuissa kaupunginosissa, köyhempiä ihmisiä.

     Molemmat vastaukset olivat vääriä, mutta sen verran kummatkin olivat oikeilla jäljillä, että palkitsin heidät kannustuspisteillä.

     Ylivoimaisesti suurimman ryhmän muodostivat ne, jotka kiemurtelematta myönsivät tietämättömyytensä. Koska olin itsekin kuulunut tähän joukkoon, myönsin heille empatiapisteen.

 

Oikea vastaus on maanläheisempi, sananmukaisesti. J. A. Ehrenströmin  (ei pidä sekoittaa Ehrensvärdiin, joka oli Sveaborg - Viapori - Suomenlinnan suunnittelija) 1880-luvun alussa laatima vanhan Helsingin asemakaava vuodelta perustuu  kuten tunnettua tiukkaan, pääilmansuuntia noudattavaan ja topografiasta suvereenisti piittaamattomaan ruudukkoon.

     Mallilla on ikivanhat juuret. Selityksiä riittää: Välimeren rannikkokaupunkien tuuletettavuus,  roomalaisen sotilasleirin kurinalaisuus, poikkeavuus keskiaikaisen kaupungin sattumanvaraisuudesta jne.

     Oma suosikkini on mitattavuuden helppous. Rajoitettu välinevalikoima - kyynäräkeppi, naru ja askelmitta - on suosinut suorakulmaista kaavaa.

     Kaupungin kasvuodotukset olivat suuret. Kohta Ehrenström sai tehtäväkseen  myös niemen länsipuolisen alueen kaavoittamisen. Sekin perustuu ruutukaavaan, mutta pääakseli suuntautuu pohjoisen sijasta lähes luoteeseen.

     Tutussa ympäristössä omissa ajatuksissaan vaeltava kaupunkilainen tuskin havaitsee muutosta. Mutta puhelinluettelon kartta, niin sekava kuin se muuten onkin, selventää asian yhdellä silmäyksellä.

     Verkostot kohtaavat toisensa kolmikulmaisella aukiolla, itäpuolisten Esplanadien ja Erottajankadun sekä länsipuolisten Mannerheimintien ja Bulevardin risteyksessä. Erottaja - Skillnaden  on toisin sanoen tekninen termi. Ehrenström oli sotilas ja realisti. Sääty-yhteiskunnassa sosiaalisia motiiveja ei ollut olemassa.

     Kahden koordinaatiston törmäyskohdat antavat kantakaupungin valtaväylälle oman identiteettinsä. Erottajan lisäksi näitä ovat Yrjön-, Korkeavuoren- ja Ratakatujen rajaama Johanneksen kirkon aukio, Yrjön-, Erottaja- ja Uudenmaankatujen rajaama Kolmikulma sekä Kolmen Sepän aukio Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmauksessa.

     Menneiden aikojen suunnittelijat osoittivat oivaltavansa näiden paikkojen erityisen merkityksen sijoittamalla keskiöihin puistoja ja patsaita. Poikkeuksena on, paradoksaalista kyllä, niistä tärkein eli Erottaja. Sekä puut että patsaat puuttuvat. Ja mikä pahinta, toisistaan etäälle sijoitettujen suojateiden ja raitiovaunupysäkkien takia aukio on tyhjä myös ihmisistä.

     Topelius suojelee lapsia, Diana heittää keihästä ja kolme seppää takoo. Mutta Erottaja on saanut tyytyä paikoitushallin sisäänkäyntipömpeliin. Vaikka suunnittelija on Alvar Aalto, yltää se tässä kaupunkitaiteellisessa kilvassa hädin tuskin edes viimeiselle sijalle.

     Mutta miksi ihmeessä Ehrenström päätti muuttaa koordinaatiota? Tähän hyvään kysymykseen palaan seuraavan blogini pienoisvisailussa.

    

Diana

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites