blogi
leipäteksti
- +
lauantaina 5.3.2016 klo 23:32
Kansallisesta kansainvälisyyteen

Runsaat neljä vuotta kestänyt asuminen Nairobissa muutti käsityksiäni myös Suomesta. Myöhemmin osoittautui, että tämä oli alku pitkäaikaiselle prosessille, jonka tuloksena pidän tätä nykyä puheita kansallisesta yhtenäisyydestä ja yksimielisyydestä pikemmin poliittisesti tarkoituksenmukaisina myytteinä kuin historiallisina tosiasioina.

     40-luvulla, heti sodan jälkeen, vietin kesää Kuhmoisissa. Paikallisen väestön sosiaaliseen rakenteeseen ja elämäntapoihin sota näytti vaikuttaneen vähän tai ei ollenkaan.

     Naapuripitäjien Padasjoen ja Jämsän asukkaisiin suhtauduttiin epäluuloisesti. Tai vihamielisesti, jos joku sikäläinen uros onnistui houkuttelemaan oman kylän neidon matkaansa. Ilmapiiri huokui pysähtyneisyyttä, itseriittoisuutta ja isolaatiota.

     Kansallisuusaate saattoi elähdyttää rovastia, opettajaa tai vaurasta talollista, mutta pitäjäläisten enemmistö ei sitä osannut eikä ehtinyt kaivata.

     Työväki vannoi kansainvälisen solidaarisuuden nimeen, mutta oli sidoksissa tehtaaseen yhtä tiukasti kuin pienviljelijä peltotilkkuun.

     Kuuluminen Venäjään merkitsi vapaata matkustusoikeutta ulkomaille ja ulkomailta. Ei kaikille, mutta tosiasia on, ettei Suomi itsenäisyyttä seuranneiden yli 70 vuoteen ole ollut samassa mitassa kansainvälinen kuin silloin.

     Ideologinen suhde kansallisuuteen oli 30- ja 40-luvuilla herrasväen tyyppipiirre. Tai pitäisikö sanoa harrastus, sillä virkamiehet saattoivat hankkia toimeentulonsa ilman kokopäiväistä aherrusta. Todellinen työpäivä, ruokatunti ja kahvitauot pois lukien, kutistui viiden tunnin mittaiseksi.

     Muistan kuinka hämmästynyt olin, kun englantilaiset äänestivät toisen maailmansodan jälkeen työväenpuolueen valtaan. Etukäteen pidin konservatiivien vaalivoittoa kirkossa kuulutettuna. Kuvittelin, että kansakunnan kiitollisuus sodan sankaria Churchillia kohtaan ohittaisi puolueuskollisuuden. Olin naiivi, mutta niin olivat myös monet minua varttuneemmat oman yhteiskuntaluokkani ihmiset.  

     60-luvun vasemmistolaisen opiskelijaliikkeen ja 70-luvun stalinismin kansainvälisyys ilmeni  sanahelinässä ja hurmoshenkisessä laulannassa, mutta ei määrätietoisessa taistelussa aikansa elänyttä nationalismia vastaan eikä rationaalisessa työskentelyssä yhteiskunnan avautumisen puolesta.

     Entä tänään? Yksilöllisyys on syrjäyttämässä suku- ja perhekeskeisyyden. Epäluuloinen ja vihamielinen suhtautuminen maahanmuuttajiin kertoo siitä, ettei osa kansalaisista vieläkään ole päässyt eroon kahden sukupolven takaisista ennakkoluuloista.

     Yksinäisyys uhkaa yhteiskunnan vähäosaisia, vanhuksia ja hoitoa tarvitsevia. Nuoret ihmiset nauttivat urbanisoituvan maailman tarjoamista elämyksistä ja eduista, matkustavat tai muuttavat pysyvästi ulkomaille.   

     Suomen kaltaisessa järjestyneessä yhteiskunnassa sosiaalisen median vaikutukset näyttävät olevan jotenkuten kontrollissa.

     Toisin on Lähi-idän muslimivaltaisissa maissa. Muutamalla peukalonpyyhkäisyllä vuosituhansia eristyksissä eläneet ihmiset voivat rakentaa verkostoja ja vaihtaa kuulumisia, mutta myös levittää tietoja todellisista tai kuvitelluista epäkohdista. Seuraukset ovat karanneet käsistä.

     Tämän hetken sotiin ja pakolaisuuteen vaikuttavat samat syyt kuin ennen, diktatorinen hallinto, oman edun häikäilemätön tavoittelu, korruptio ja niin edespäin. Pääsyyllinen taitaa tällä kertaa kuitenkin olla hahmoton, kasvoton ja vastuuton internet.

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites