blogi
leipäteksti
- +
tiistaina 1.4.2008 klo 13:18
Hämmentävää
Gallupissa kysyttiin amerikkalaisnuorilta mitä Pearl Harbor tuo heidän mieleensä. Eräs arveli, että sinne tehtiin ilmahyökkäys joskus muinaisella 60-luvulla. Yhdysvaltojen oli pakko ryhtyä vastatoimiin ja siitä alkoi Vietnamin sota.

     Olen aina tiennyt, että jenkit ovat tietämättömiä, 25 vuotta ei historian saatossa ole aika eikä mikään ja vinosilmät ovat vinosilmiä, ironisoin itsekseni. Kunnes tulin ajatelleeksi mitä suomalaisnuoret mahtavat tietää oman maansa historiasta.

     Suomi itsenäistyi vuonna 1952, veikkasi miss Suomi. Totta kai olympialaiset ovat ylivoimaisesti tärkein historiallinen tapahtuma tässä urheilun läpeensä kyllästämässä maassa. Eikö Suomi sitä paitsi ole aina ollut itsenäinen, siis kunnes liityttiin EU:hun, ironisoin itsekseni. Kunnes tulin ajatelleeksi mitä itse mahdan tietää oman maani historiasta.

     Alku oli kehno. Koulussa sain vahvan annoksen väärän nimisiä kuninkaita. Saatan vieläkin nähdä painajaisia siitä kuinka munaan itseni Ranskassa töksäyttämällä Pipin Pieni tai Ludvig XIV, tai Ruotsissa lipsauttamalla Maunu Ladonlukko tai Harald Siniparta.

     Ulkoa opittiin joukko vuosilukuja, mutta niiden takana piilevien käännekohtien merkitykset jäivät epäselviksi. 50 vuotta myöhemmin numerosarjat heräsivät henkiin helposti muistettavien ovi- tai pankkikoodien muodossa.

     Opetuksesta välittyi hyvin paljon nationalistista uhoa ja hyvin vähän tietoa historiallisista tapahtumista ja tilanteista, konteksteista ja analyyseista puhumattakaan. Oppilaat eivät paremmasta tienneet eivätkä opettajatkaan.

     Ensimmäinen shokki saksalaissuuntautuneessa ilmapiirissä kasvaneelle nuorukaiselle olivat Hitlerin Saksan järjestelmälliset juutalaismurhat. Totuus vaihtoi etumerkkiä yhdessä yössä.

      Kauan kesti ennen kuin oivalsin, että totuuksia on monta, kauemmin, että ne riitelevät keskenään, vielä kauemmin, että ne ovat alati muuttuvia juonteita päättymättömissä prosesseissa ja kaikkein kauimmin, että kaikki tämä on välttämätöntä ja hauskaa.

     Lapsena katsoin sivusta hieman hämmentyneenä kuinka jotkut aikuiset liikuttuivat Maamme-laulusta tai muista isänmaallisista mielenilmaisuista. Sodan jälkeen katse suuntautui tulevaisuuteen. Väinö Linnan Tuntematon herätti minussa enemmän sodanvastaisia kuin patrioottisia tunteita.

     Nyt katson sivusta hieman hämmentyneenä kuinka veteraanit muistelevat televisiossa sotakokemuksiaan kyynel silmänurkassa. Hiljattain havaitsin ihmeekseni, että minunkin silmäni kostuivat. Mutta aihe ei liittynyt Suomeen, vaan Eurooppaan ja sitä kautta koko maailmaan. Eikä kyse ollut saavutuksista vaan kärsimyksistä. 

     Kertooko tämä siitä, että olen dementoitumassa tai muuten vain globalisoitumassa? Vai olisiko niin, että en pysty samastumaan siihen suomalaisuuteen, jota kansan enemmistö pitää itsestään selvänä?

     En tiedä, mutta sen tiedän, että samastun enenevässä määrin niihin kanssakansalaisiini EU:ssa ja muualla maailmassa, jotka katsovat sivusta hieman hämmentyneinä kuinka entisen mallioppilaan Suomen hallitus on ehdoin tahdoin tekemässä itsestään pohjoisen pallonpuoliskon ensimmäistä banaanivaltiota.

     P.S.

     Juuri ennen kuin ehdin julkaista tämän jutun tuli tieto ulkoministerin vaihdoksesta. Alexander Stubbilla on edeltäjäänsä laajempi diplomaattinen kokemus, parempi kielitaito ja leveämpi hymy. Nähtäväksi jää missä määrin hän näiden ja muiden ominaisuuksiensa turvin pystyy korjaamaan tapahtuneita vahinkoja.   

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites