blogi
leipäteksti
- +
keskiviikkona 4.3.2009 klo 9:46
Legenda

Ryhdyin blogien kirjoittajaksi kaksi vuotta sitten. Mahdollisuus julkaista omia tekstejä tuosta vain netissä oli, jollei suorastaan vastustamaton, niin ainakin houkutteleva. Pois jäivät vuosia kestävä kirjan tekeminen, kustantajien vastausten odottaminen ja kielteisten päätösten aiheuttama mielipaha, mutta tietysti myös myönteisen päätöksen aiheuttama mielihyvä.

    Aluksi aiheita riitti. Näin itseäni etäisesti muistuttavan pikkupojan istumassa laiturin päässä ongella. Koho vaipui veden alle melkein heti, nostin saaliin, irrotin koukun ja napautin otuksen hengiltä puukonterän tylsällä puolella. Tämä tapahtui luontevasti, ilman häivääkään siitä vieraudesta, jota sittemmin olen tuntenut kaikenlaisia eläimiä kohtaan.

    Nyt tilanne on vaikeutunut. Viikon kuluttua edellisen tekstin ilmestymisestä huolestun. Etsin virikkeitä omasta päästä, lehdistä, kadulta tai Stockmannin herkusta. Hylkään aiheen toisensa perään ja vaivaannun.
    Muutama päivä sitten huokasin helpotuksesta. Koukkuun tarttui suuri kala nimeltä Mannerheim. Mutta eihän marski mikään kala ollut, vaikka peitti tarkasti tunteensa. Ei tietenkään, mutta kirjailijalle typerä vertauskuva saattaa joskus osoittautua pelastusrenkaaksi.
    Mikä oli oma suhteeni Mannerheimiin?  Jäin tuijottamaan lausetta. Eihän jumalauta noin voi sanoa Lillqvistin animaation jälkeisessä maailmassa! Uusi yritys. Minkälainen yhteys minulla oli Mannerheimiin? Eikä piru vieköön noinkaan! Voi Katariina, et aavistanut, minkälaisia seurauksia teollasi tulee olemaan.
    Viimeinen yritys. Mikä oli mielikuvani Mannerheimista? Kelpaa, sillä mielikuvasta todella oli kyse. Sodan aikana marski oli sen suomalaisen hierarkian absoluuttisessa yläpäässä, jonka absoluuttisessa alapäässä olin minä, eikä tilanne ole sen koommin juuri muuttunut.
    Hän oli univormun ja kunniamerkkien taakse kätkeytyvä hahmo, joka puhui radiossa huonoa suomea samalla nuotilla kuin ruotsinkieliset sukulaiseni. Armeijassa jaettiin Marskin syntymäpäivän kunniaksi ilmaiset annokset viinaa. Minä jäin paitsi, koska en ollut täysi-ikäinen. 

    Mannerheim on jo aikoja sitten muuttunut, tai muutettu, legendaksi. Eräs etappi tässä prosessissa oli ratsastajapatsaan pystyttäminen. Kävin aikanaan katsomassa kilpailunäyttelyä. Jos toteutettavaksi ei olisi valittu nykyistä patsasta, vaan joku niistä lukuisista ehdotuksista, jossa hevonen muistutti lammasta ja ratsastaja savolaista maalaismiestä, olisi prosessi hyvinkin saattanut katketa.
    Isoisäni oli saman ikäinen kuin Mannerheim. Molemmat kävivät Haminan kadettikoulua. Viime päivinä olen leikitellyt kuvitelmalla siitä, kuinka he illan tullen livahtavat kasarmin portista, tapaavat raitilla kaksi haminalaistyttöä ja toinen valitsee kauniimman. En millään osaa päättää kumpi tämä toinen oli.
    En ihmettele, miksi Marskin elämää käsitteleviä hankkeet ovat taas suosittuja. Erityisesti laman aikana jotkut ihmiset tarvitsevat sankareita, tai antisankareita, mikä on itseisarvoltaan sama asia. Kyyneleitä nieleskelevä Renny ei herätä sympatiaani. Miehen aikaisempien ohjausnäyttöjen perusteella projektin kaatuminen on iloinen asia.
    Entä miten käy potentiaalisten katsojien?  Toivon, että heidän joukossaan on vähemmän timoteeaamikkosia kuin Timo T.A. Mikkonen luulee. Pelkään, että heidän joukossaan on enemmän timoteeaamikkosia kuin minä luulen.

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites