blogi
leipäteksti
- +
perjantaina 26.9.2008 klo 17:36
Pampulapolitiikkaa

Kun aloitin arkkitehtiopintoni yli kuusikymmentä vuotta sitten, oli opetuksen painopiste yksittäisten rakennusten suunnittelussa. Asemakaavaoppi oli sivuaine, jota ei vielä katsottu professuurin arvoiseksi. Opettajana toimi Otto-Iivari Meurman eli Mörri, pieni, pippurinen, sananmukaisesti huutavan ääni korvessa.  

     Mörri oli ollut Viipurin asemakaava-arkkitehti. Tämä ei estänyt häntä käyttämästä voimakkaita puheenvuoroja kaupungistumista vastaan. Varoittava esimerkki oli Kööpenhamina, jota hän nimitti vesipääksi, koska siellä asui neljännes tanskalaisista. Elettiin Runo-Suomessa, vaikka Pentti Linkola taisi olla vielä koulupoika.

     Tapiolan isän Heikki v. Hertzenin pamfletti Koti vai kasarmi lapsillemme? vuodelta 1946 on kaupunkivihamielisyyden klassikko.

     Nyt aikaa on kulunut enemmän kuin parin sukupolven verran ja pääkaupunkiseudun asukasluku ylittää miljoonan. Tarkoittaako tämä sitä, että maaseudun ja kaupungin tarkoituksellinen vastakkainasettelu on menneisyyttä? Vielä mitä.

     Arkkitehdeille opetetaan yhdyskuntasuunnittelua useamman professuurin voimalla. Talojen suunnittelijat ovat enemmän tai vähemmän taitavia kun kyse on rakennusten sopeuttamisesta luontoon. Mutta tuloksista päätelleen sopeuttaminen kaupunkiympäristöön ei edelleenkään näytä kuuluvan ensisijaisten suunnittelukriteereiden joukkoon. Tässä suhteessa sadan vuoden takaisten arkkitehtien ammattitaitoon on pitkä matka, jos siihen edes pyritäänkään.

     Keskustapuolue on poliittisen myötätuulensa avittamana intoutunut puolustamaan maaseutumaisen asumis- ja elämäntavan ymppäämistä pääkaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen ensisijaiseksi tavoitteeksi. Asiallinen analyysi estetään kärjistämällä puutarha- ja betonimallit toistensa vaihtoehdoiksi. Sananvalinta on propagandistinen ja taantumuksellinen.

     Valtaosalle mediaa mustavalkoinen asetelma sopii hyvin. Toimitukset eivät luota ihmisten kykyyn eivätkä haluun perehtyä ongelmaan syvällisesti, varsinkaan kun myynti ei siitä lisäänny vaan vähenee. Sivustatukea antavat gallupfirmat, joille banalisoiminen on elinehto.

     Niiden mukaan kansalaisten enemmistö haluaa asua maaseutumaisesti tinkimättä tippakaan kaupunkimaisista palveluista. Vaatimaton kun olen, minulle riittäisi oikein hyvin eläkkeeni nostaminen kaksinkertaiseksi ja asunto Pariisissa, mutisin sohvannurkalta ja totesin, että tyhmiin kysymyksiin saa tyhmiä vastauksia.

     Yhteistä keskustelun osapuolille, myös muutamalle asiantuntijoiksi ilmoittautuneelle tutkijalle, on oman ihannemallin esittely ja puolustaminen. Tulevaisuuteen tähdätään ikään kuin pöytä olisi puhdas sekä olemassa olevista rakenteista että reunaehdoista. Näin kiista siirtyy (kvasi)filosofiselle tasolle, jolla on hyvin vähän tai ei mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

     Kestäviin tuloksiin päästään kuitenkin vain analysoimalla nykyisiin tilanteisiin johtaneita olosuhteita ja tekijöitä. Helsingin, Espoon ja Vantaan historiat poikkeavat tyystin toisistaan, Sipoosta puhumattakaan. Millä tavalla esimerkiksi ohjausjärjestelmien kehittyneisyys, rakennusliikkeiden voitontavoittelu, maanomistajien intressit tai korruptiota hipovat sopimukset ovat vaikuttaneet kasvun eri vaiheissa?

     Kyseessä on ollut, on ja tulee olemaan erittäin monimutkainen ja vaikeasti hallittava prosessi. Kaaos voidaan välttää ja hyviä tuloksia saavuttaa ottamalla oppia aikaisemmista erehdyksistä ja onnistumisista. Jos silloinkaan.

     Ruudulta näin kuinka pääministeri ratkaisi pääkaupunkiseudun ongelmat piirtelemällä pampuloita lehtiön kulmaan. Monisanainen jälkiselitys ei parantanut vaan pahensi asiaa. Siinä hän hahmotteli palveluja ja työpaikkoja epärealistisen visionsa tueksi, ikään kuin niiden sijoittumiseen eivät vaikuttaisi muut tekijät kuin pääministerin mahtikäsky.

     No, ei moinen fabulointi ketään haittaa, eikä asia vaalien jälkeen kiinnosta ketään. Näin ajattelin, kunnes mieleeni iski synkkä epäilys. Entä jos poliittiset päätökset todella tärkeissä asioissa ovat nekin syntyneet pampuloimalla? Käytyäni salamanopeasti läpi pääministerin johtamien hallitusten saavutuksia pidin mahdollisena, että menetelmä on ollut jopa ahkerassa käytössä. Monisanaiset jälkiselitykset mukaan luettuina.

       

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites