blogi
leipäteksti
- +
lauantaina 13.2.2016 klo 22:36
Ajatuksia arjesta

Sain äskettäin päätökseen Matti Klingen muistelmien kolmannen osan Anarkisti kravatti kaulassa luku-urakan ‒ sana ei viittaa kirjan sisältöön vaan paksuuteen. En ryhdy kirjallisuusarvostelijaksi, mutta totean lyhyesti ja epäanalyyttisesti, että luin sen mielelläni.    

    Sain assosiaation jatkokertomukseen nimeltä jatkosodan tulkinnat. Niin kauan kun sota oli käynnissä, sensuuri ja propaganda peittivät sekä kotimaiset että ulkomaiset tulkinnat.

     Nuoren miehen ajatukset olivat tulevaisuudessa eivätkä menneisyydessä. Noteerasin kuitenkin ajopuuteorian ja brittitutkija Uptonin toisistaan poikkeavat tulkinnat. Edellistä pidin itsestään selvästi oikeana.

     Sittemmin suomalaisten historiantutkijoiden enemmistö on kytkenyt jatkosodan osaksi toista maailmansotaa. Kansainvälinen realismi on syrjäyttänyt kansallisen sankaruusmyytin. Eri mieltä ollaan edelleen siitä, millä tapahtumilla ja päätöksillä oli ratkaiseva vaikutus jatkosodan syntyyn, kulkuun ja lopputulokseen.

     Sitä myöten kun ikää on karttunut, kiinnostukseni historiaan on lisääntynyt sen verran kuin vanhalta mieheltä sopii odottaa.

     Paljolti tämä on tapahtunut lukemalla Klingen teoksia. Yhteisen pohjavireen muodostavat vakaumuksellinen eurooppalaisuus ja kriittinen suhde Yhdysvaltoihin. Havaitsin olevani samaa mieltä hänen kanssaan esimerkiksi siitä, että Ruotsi rakensi Viaporin hyökkäys- eikä puolustustarkoituksessa.

     Osan yhteisistä käsityksistämme kuvittelin keksineeni ihan itse. Tämä herätti kerettiläisen kysymyksen. Onko samanmielisyys automaattinen edellytys sille, että luokittelen jonkun teoksen korkealaatuiseksi vai onko kyse laiskuudesta tutustua erimielisiin kannanottoihin?

     Suurten linjojen analyysit ovat aiemmin saattaneet vähentää kiinnostusta sota-ajan eläneiden ihmisten arkista todellisuutta käsitteleviä tutkimuksia kohtaan.

     Tarkoitan tässä yhteydessä tavallisia kansalaisia, jotka yrittivät ylläpitää totuttuja tapojaan vaikeissa olosuhteissa, en rintamamiehiä ja -naisia, ministerien tai sotapäällikköjen kaltaisia kuuluisuuksia enkä poikkeuksellisia yksittäistapauksia.

     Taustalla vaikuttavat omat kokemukseni sota-ajalta. Jokapäiväiset huolenaiheet askarruttivat ihmisiä siinä määrin, että maailmansodan dramaattisista tapahtumista keskusteltiin vähän tai ei ollenkaan.  

     Voi olla, että yllä tarkoittamiani tutkimuksia on tehty, mutta ne eivät ole välittyneet julkisuuteen siinä laajuudessa kuin olisin halunnut. Ehkä merkitystä on ollut myös median taipumuksella suosia sensaationmakuisia tutkimusaiheita ja -tuloksia.  

     Sittemmin tilanne on muuttunut. Haastatteluihin, kirjeisiin ja muistikuviin perustuvia tutkimuksia tehdään. Tulokset kiinnostavat sekä tiedotusvälineitä että lukijoita. Mutta onko niin, että samalla sortuminen jälkiviisauteen ja hätäiset johtopäätökset ovat yleistyneet?

     Taannoin Yleisradio pyysi minulta haastattelua. Aiheena oli isäni toiminta jatkosodan aikana. Mahtaa tuntua kauhealta olla Rolf Nevanlinnan poika, aloitti toimittaja. Hän tarkasteli asiaa nykyhetken näkökulmasta eikä osannut tai halunnut nähdä ideologisen natsin ja normaalin saksanystävän välistä fundamentaalista eroavuutta, ei vaikka tiesi, että isäni äiti oli saksalainen.  

     Muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa rintamamiesten kirjeistä ohitettiin se tosiseikka, että kirjoittajan todelliset tuntemukset välittyivät niistä vain poikkeustapauksissa. Valtaosa noudatti konventionaalista kaavaa tyyppiä miten olette voineet, minä olen voinut hyvin. Uskallan arvella, että uutta tietoa rintamalla vallinneista olosuhteista menetelmä tuotti niukasti.   

 

  

    

 

    

 

 

 

  

    

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites