blogi
leipäteksti
- +
torstaina 5.2.2009 klo 15:42
Temppu ja kuinka se tehdään

Yksi viime vuosien mittavimmista puhalluksista oli televisiolähetysten digitalisoiminen. En ole ensimmäinen enkä viimeinen ihmettelijä, mutta muutama päivä sitten katselijoiden tehtäväksi pakotettu uusi kanavajärjestely palautti tuon vuoden takaisen hässäkän mieleen.

     Suomessa on noin - anteeksi katkos, käväisin googlaamassa oikean luvun - noin kaksi miljoonaa televisiolupaa. Jos oletan digiboksin keskimääräiseksi hinnaksi 100-150 euroa, joutuivat katsojat maksamaan muutoksesta tuollaiset 200-300 miljoonaa euroa. Kyseessä oli siis mahtava rahansiirto kansalaisilta teknologiateollisuudelle toimenpiteestä, jonka pitäisi olla osa lupamaksuilla rahoitettavaa normaalia kehittämistyötä. Miten asia on muissa maissa mahdettu hoitaa?     

     Omasta puolestani olisin ollut valmis unohtamaan menoerän, vaikka tallentava boksi oli huomattavasti kalliimpi, jos uusi systeemi olisi parempi kuin vanha analoginen. Näin ei todellakaan ole.

     Yhden laitteen sijasta tarvitaan kaksi. Kuvan laatu on parantunut vähän tai ei lainkaan. Mahdollisuutta ohjelmoida kanavat omaan järjestykseen ei enää ole. Moninumeroinen ulkomainen suosikkikanava on neljän painalluksen takana kun ennen riitti yksi tai kaksi. Itsestään selvä tavoite eli kohtuuhintainen laite, jossa joko on tai ei ole tallentavaa ominaisuutta, on edelleen vain haave. Litteys ei korvaa puutteita.

      Kestävyys on vielä mittaamatta. Nähtäväksi jää kuuluvatko televisiotkin siihen kasvavaan joukkoon teknisiä laitteita, jotka ilmeisen tahallisesti tehdään niin huonolaatuisiksi, että ne rikkoontuvat korjauskelvottomiksi heti takuuajan päätyttyä. Omalle tietokoneelleni ja minulle kävi viime viikolla juuri näin. Kun valitin asiasta, hymyili myyjä säälivästi.

     Tuottajat ja jälleenmyyjät kohtelevat käyttäjiä (tai sananmukaisesti kuluttajia) kuin lampaita. Näin ne varmistavat itselleen jatkuvan rahavirran, jossa kyse ei ole miljoonista vaan miljardeista. Tätäkö Vanhasen hallitus tarkoittaa elvytyksellä?

     Miksi digitalisoiminen kiiruhdettiin toteuttamaan etuajassa eikä asteittain? Ajoivatko Ylen päätöksentekijät teollisuuden asiaa arvovaltasyistä, tietämättömyyttään, vahingossa vai tahallaan? Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole kunniaksi sen enempää heille kuin Suomen maineelle teknologian kärkimaana.

     Yleisellä tasolla asia ei vaivaa minua. En samastu valtaa käyttäviin pukumiehiin tai (harvemmin) - naisiin, jotka antavat yhdentekeviä vastauksia televisiojuontajien yhdentekeviin kysymyksiin. Samastun uhreihin eli tavallisiin suomalaisiin katselijoihin, jotka joko maksavat ja itkevät tai ovat ilman televisiota ja itkevät.

     Kaupallisten kanavien brutaaliin toistoon perustuviin mainoksiin olen tottunut. Ne häiritsevät, mutta ovat taloudellisesti välttämättömiä. Sen sijaan minua suututtaa Ylen kanavilla yleistynyt tapa mainostaa tulevia ohjelmia ja liittää niihin puheen ymmärtämistä vaikeuttavaa taustamusiikkia.  Jos ja kun henkilökuntaa on laman vuoksi pakko vähentää, ehdotan että jonon kärkeen laitetaan hälinän suunnitteluun erikoistuneet toimittajat.

      Tietokoneesta en voi luopua. Televisiosta en halua luopua, en niinkään ohjelmien vuoksi, mutta sekä tottumuksesta että periaatteesta. Kalliit pakkolaitteet on hankittu, laskut maksettu eikä rahoja saa takaisin. Lähetän kateellisen tervehdykseni ovikellon soittoa pelkääville lupamaksuttomille katsojille ja kunnioittavan tervehdykseni niille harvoille, jotka pystyvät olemaan ilman televisiota ja nauravat.                           

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites