blogi
leipäteksti
- +
torstaina 11.12.2008 klo 12:07
Uudet vaatteet

Aika: Nyt

Paikka: Kabinetti

 

Huonetilan yleisilme on tummahko eli arvokas. Toisella seinällä on aikaisempia Tasavallan Presidenttejä esittävien muotokuvien rivistö, viimeisenä Urho Kekkosta etäisesti muistuttava hahmo, toisella aikaisempia puheenjohtajia esittävien muotokuvien rivistö, viimeisenä Jorma Ollilaa vielä etäisemmin muistuttava hahmo.

     Keskellä on iso pöytä, jonka ympärillä istuu neljä tukevasti keski-ikäistä miestä. Päällään heillä on frakkitakki ja T-paita. Syrjemmällä istuu mies pelkässä T-paidassa, vyötäröllään eteisvahtimestarilta lainaamansa huopa.    

      Vuorineuvos: Tervetuloa Yhdistyksen syyskokoukseen hyvät herrat ja hyvä vierailija. Pöytäkirjaa emme edelleenkään pidä, ettei joudu vääriin käsiin. Muuten olen sitä mieltä, että Kekkonen voitaisiin siirtää varastoon. Neljän kopla kuulostaa jotenkin paremmalta kuin kolmen …

     Kauppaneuvos: Huono vitsi. Vastustan ehdottomasti.

     Vuorineuvos: Selvä. Tämän perinteisen rituaalin jälkeen totean, että illan aiheena on Lama. Kyseessä on juhlaistunto. Kansainvälisen finanssikriisin avittamana viisitoista vuotta kestäneet ponnistelumme ovat vihdoin alkaneet tuottaa hedelmää. Puheenvuoroja, olkaa hyvä.

     Kauppaneuvos: Olemme nostaneet ruoan hintoja rutkasti enemmän kuin arvonlisäveron muutos tulee niitä laskemaan. Maineemme isänmaan etua pyyteettömästi ajavana liikkeenä kasvaa kohisten. Rahaa ei enää tarvitse tuhlata typeriin palvelu-, valikoima- ja tarjousmainoksiin. Potti on tarpeen kun pian ryhdymme taas täyttämään maata tarpeellisilla marketeilla ja sulkemaan tarpeettomia pienkauppoja. Taistelu kaiken maailman vapaavuoria vastaan on voitettu jo etukäteen.

     Pankkineuvos: Mikä ihana tunne kun ei enää tarvitse antaa lainaa kenelle tahansa köyhäläiselle, joka saa päähänsä kävellä ovesta sisään. Meillä on hyviä kokemuksia lamasta jo 30-luvulta saakka. 90-luvun puhallukset onnistuivat vielä paremmin. Nyt olemme jo käynnistäneet vaikerointikampanjan siitä kuinka helvetin huonosti meillä itse asiassa menee. Eiköhän siitä irtoa muutama pennonen valtion rahaa meillekin.  

     Päätoimittaja: Uutiset irtisanomisista, konkursseista ja tarinat siitä kuinka yksinhuoltajaäiti viiden lapsensa kanssa yrittää tulla toimeen työttömyysavustuksella ovat meille silkkaa mannaa, ilmastonmuutoksen kaltaisista kestopelotteista puhumattakaan.  Mainostulot ovat supistuneet, mutta irtonumerot myyvät kuin tyhjää. Tarkoin harkittujen pääkirjoitusten ja itse laatimiemme mielipidekirjoitusten avulla pystymme entistä tehokkaammin manipuloimaan lamasta hätääntyneitä poliitikkoja.

     Vuorineuvos: Meillä vuorostamme on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kunniallisesti eroon hankalista työntekijöistä ja lakot loppuvat ihan itsestään. Lisätyydytystä saamme siitä, ettei kaiken maailman pikkuomistajille, jotka eivät tee muuta kuin lojuvat sohvalla, katsovat telkkaria ja haisevat pahalta, tarvitse maksaa läheskään yhtä paljon osinkoja kuin ennen. Osoittaaksemme solidaarisuuttamme pienituloisia kohtaan olemme päättäneet pienentää omia lypsytulojamme, mutta supistukset ovat totta kai mitättömiä verrattuna takavuosien muhkeisiin optioihin. Tässä vaiheessa luovutan puheenvuoron illan vieraalle.

     Vierailija: Suu säkkiä myöten.

     Vuorineuvos: Kiitos asiantuntevasta kommentista. Öhöm. Lopuksi ehdotan, että Tasavallan Presidentti myöntää päätoimittajalle medianeuvoksen ja vierailijalle salaneuvoksen arvonimet. Ilman edellisen harjoittamaa uutteraa propagandaa lama olisi hyvinkin saattanut jäädä toteutumatta. Ilman jälkimmäisen harjoittamaa määrätietoista kurinpalautusta hallitus olisi hyvinkin saattanut jättää meidät vaille ansaittuja tukimiljardeja. Oikeita tietoja oikeaan aikaan. Tämä pysyköön jatkossakin yhteistyömme tukipylväänä.  

     Taputuksia. Tulevat neuvokset nousevat seisomaan. Innostuksissaan päätoimittaja kaataa tuolin. Hämäännyksissään vierailija pudottaa huovan. Kummallakaan ei ole housuja.    

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites