blogi
leipäteksti
- +
tiistaina 1.5.2007 klo 13:29
Erottaja

2/2

 

Edellisen blogini lopussa lupasin järjestää toisen pienoisvisailun siitä miksi Helsingin kantakaupungin itä- ja länsipuolen koordinaatistot poikkeavat toisistaan. Tämä jäi kuitenkin aikomukseksi siitä yksinkertaisesta syystä, ettei yksinkertaisintakaan kyselyä voi järjestää, jollei kysyjä itse tiedä oikeaa vastausta.

     Vaihtoehdot eivät nykyisessä joko tai - maailmassa kelpaa. Puhumattakaan epävarmuudesta, joka tulkitaan hatarasti verhotuksi tietämättömyydeksi.

     Lukijan on siis pakko tyytyä oman ajatuksenjuoksuni esittelyyn. Olen kiitollinen jos joku minua tietäväisempi vaivautuu oikomaan pahimmat mutkat.

 

Ehrenström tuskin teki mitään pelkästä päähänpistosta tai vaihtelunhalusta. Kaupunkitaiteellisen jännitteen itsetarkoituksellinen synnyttäminen ei varmaan sekään ollut kenraalin ensisijainen tarkoitus. Päättelin, että syiden on täytynyt olla konkreettisempia ja rationaalisempia.

     Niemen länsipuoli oli tuolloin rakentamatonta, mutta ei kokonaan käyttämätöntä aluetta. Vuonna 1710 rutto tappoi 2/3 kaupungin asukkaista eli noin 1200 ihmistä. Heidät haudattiin nykyisen Vanhan kirkon puiston alueelle, kauas silloisesta Helsingistä. Vuonna 1790 hautausmaa virallistettiin. Tämän vaiheen hautakiviä on puistossa vieläkin jäljellä.

     Aluetta sivusi maantie, joka sijaitsi nykyisen Bulevardin paikalla. Se ohitti Punavuoren kalliot ja oli siten sekä luonteva että lyhyt yhteys asutusta kaupungista lännenpuoleiseen satamaan Hietalahden poukamassa. Ei siis ehkä ollut sattuma, että Ehrenström valitsi uuden kaupunginosan perussuunnaksi juuri tämän reitin ja korosti sen merkitystä puurivistöin.

     Kartta kertoo, että Töölönlahti jää sopivasti koordinaatistojen väliseen kiilaan. Nykyisen Mannerheimintien paikalla sijainneesta maantiestä muodostui näin molempia kaupunginosia erottava (tai yhdistävä) pääväylä. Esplanadimainen kaksoiskatu puistoineen oli vakuuttava osoitus siitä kuinka taitavasti Ehrensvärd osasi hyödyntää kaupunkirakenteen symbolista potentiaalia.

     Tällainen hierarkkinen ymmärrys puuttui sen sijaan niiltä, jotka vuonna 1935 päättivät kaataa silloisen Heikinkadun puiston puut raitiovaunujen tieltä. Toimenpide muutti kadun luonnetta pysyvästi. Tänään, yli 70 vuotta myöhemmin, alennustila jatkuu edelleen; suhteellisesti katsoen temppu oli yhtä raju kuin jos se nyt kohdistettaisiin Kappelin ja Ruotsalaisen teatterin väliseen puistoon.

     Artikkelissaan Helsingin asemakaava vuosina 1812-17, Margareta Muthreich (Entisaikojen Helsinki VIII, Helsinki-Seura 1970, s. 211-13) mainitsee, että Ehrenström joutui mukaan Helsingin kaavasuunnitteluun sydäntalven aikaan. Kaupungin lumipeite, jota kasvihuoneilmiö ei vielä ollut ohentanut, saattoi antaa väärän käsityksen topografiasta. En tiedä pitikö tämä paikkansa myös läntisen kaupungin eli Uudenmaan esikaupungin osalta. Mutta pelkkä mahdollisuus päästi mielikuvitukseni valloilleen.

 

Pakkasaamun valjetessa jono suuntaa kulkunsa ensin länteen ja sitten hautausmaan kohdalla kohti pohjoista. Ensimmäinen reki raivaa tietä ja pakottaa maalaiset hankeen. Toisessa seisoo kenraali pystykauluksessaan ja kolkkahatussaan, paukuttelee ratsupiiskaa ja huutaa: ei sinne, satans dumskallar, vaan tänne. Takana apumiehillä ja välineillä lastatut reet yrittävät pysytellä vauhdissa. Kulkuset kilisevät, jalakset kirskuvat, hevoset korskuvat ja kuskit kiroilevat. Kalpean talviauringon kääntyessä laskuun kenraali lysähtää penkille ja sanoo, että nyt käännytään takaisin, ehtiihän lopun tammefan katsoa toistekin. Adjutantti tekee kunniaa ja ojentaa kenraalille taskumatin. Toinen kerta ei milloinkaan toteutunut.

     Voisiko tässä piillä syy siihen että Yrjönkatu, käyttäydyttyään ihan kunnolla aina Kalevankadulta nousevan ylämäen päälle, menettää yhtäkkiä malttinsa, kääntyy jyrkästi vasemmalle, katuu heti ja jatkaa uutta linjaa pitkin ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites