blogi
leipäteksti
- +
perjantaina 5.2.2016 klo 22:08
Vanhan kirkon puisto

Varhaisimmat kokemukseni puistosta liittyvät siihen, että jouluaaton vietto alkoi käynnillä Vanhassa kirkossa. Perheen ja jumalanpalveluksen rutiineiksi muuntuneet perinteet kohtasivat toisensa. Talvihämärän puiston ja kirkkaasti valaistun sisätilan kontrasti loivat tunnelman. Uskonnollista vakaumusta emme tarvinneet. Kukaties sitä eivät tarvinneet myöskään seremoniamestareina toimineet kirkonmiehet.

     Koulumatkani Pietarinkadulta SYK:n sittemmin purettuun rakennukseen Yrjönkadulla sivusi puistoa. Kivikaupungista poikkeava ympäristö, suuret puut, hiekkakäytävät ja vinossa törröttävät hautakivet eivät kiinnostaneet, puiston historia vielä vähemmän.

     Ajatus pyöri tärkeämmissä asioissa. Taskuraha ei riittänyt himoitsemaani hillomunkkiin ja kadehdin vauraita luokkatovereitani.

     Niin siinä sitten kävi, että törmäsin hajamielisyydessäni lyhtytolppaan. Peitin haavan baskerilla. Pois hattu päästä, komensi opettaja. Valehtelin saaneeni vamman luistinradalla ja pitäväni päähinettä lääkärin määräyksestä. Sain luvan.

     Ilman auktoriteetin huijauksesta koitunutta mielihyvää tapaus olisi tuskin tarttunut pikkupojan muistiin.                               

 

Joukko arkkitehtuurin opiskelijoita värjötteli pienen kappelin luona Yrjönkadun ja Lönnrotinkadun risteyksessä. Ihmettelimme miksi rakennustaiteen historian professorimme Carolus Lindberg oli katsonut ekskursion tarpeelliseksi, vaikka näyttävämpiä ja moderneimpia kohteita olisi ollut runsaasti tarjolla.   

     Motiiviksi ei mielestämme riittänyt se, että suunnittelija oli Engel. Eikä sekään, että kappeliin haudattu kauppias Johan Sederholm oli pystyttänyt itselleen Suurtorin eli nykyisen Senaatintorin kulmaukseen rakennuksen, jota pidettiin ja pidetään yhä kantakaupungin vanhimpana kivitalona.   

     Vuosien mittaan puisto ja kirkko olivat helsinkiläisen nuorukaisen mielessä sulautuneet kaupunkiympäristön itsestään selväksi osaksi.

 

Parkkeerasin auton Yrjönkadulle ja kävelin puiston halki kohti Ekbergin kahvilaa. Lähestyessäni Annankatua näin tyttöjoukon, joka oli levittäytynyt kookkaan muistomerkin päälle viettämään rattoisaa iltapäivää.

     Ensin ajattelin suhtautua asiaan olan kohautuksella, mutta äänekäs kikatus ja nurmikolle heitetyt tyhjät juomapurkit muuttivat mieleni. Menin heidän luokseen ja huomautin, ettei hauta ole sopiva leikkipaikka.

     Ei me tiedetty, he sanoivat, keräsivät kamppeensa ja poistuivat. Nykynuoriso tottelee mutta ei osaa lukea, ajattelin nyrpeästi.

     Olin ohittanut muistomerkin satoja kertoja, päätellyt ulkoasusta että kyseessä on hauta, mutta en ollut vaivautunut selvittämään minkä vuoksi ja milloin se on rakennettu. Kumarruin ja luin kivipaateen hakatun tekstin.

     Totesin, että se kunnioittaa Helsingin valtauksessa vuonna 1918 kaatuneita saksalaisia sotilaita. Nykyvanhus komentelee mutta ei viitsi lukea, ajattelin nyrpeästi.

    

Olin hämärästi tietoinen siitä, että isäni vanhemmat Otto ja Greta Nevanlinna perheineen olivat asuneet Yrjönkadulla jossain puiston varrella sijaitsevassa kolmesta kivimuurista, kuten niitä puutalovaltaisessa kaupungissa tuolloin kutsuttiin.

     Tutkin asiaa ja onnistuin selvittämään, että kyseessä oli numero 13 eli nk. Uuden Suomen talo. He muuttivat Joensuusta vuonna 1903, kuvittelin että tämä oli heidän ensimmäinen asuinpaikkansa Helsingissä ja olin väärässä.

     Kävi ilmi, että aluksi he asuivat Liisankadulla sijaitsevan kivimuurin neljännessä kerroksessa. Vuonna 1910 perheen 13-vuotias tytär jäi matkallaan SYK:hon Vladimirinkadun (nykyään Kalevankatu) mäessä raitiovaunu numero kuuden alle ja toinen jalka jouduttiin amputoimaan polvesta alaspäin.  

     Tästä päättelin, että Yrjönkadun asunnon on täytynyt olla ensimmäisessä kerroksessa. Liisankadun asunnon Otto tarjosi vuokralle hintaan 1750 mk vuodessa, nykyrahassa vajaat 600 € kuukaudessa.

      

Suhteeni puistoon on saanut uusia ulottuvuuksia. Omien kokemuksieni ja historiallisten tosiseikkojen kautta olen halunnut osoittaa, että Vanhan kirkon puisto on verrattomasti osuvampi nimi kuin pelkästään alkuvaiheeseen viittaava Ruttopuisto.

 

              

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites