blogi
leipäteksti
- +
sunnuntaina 21.2.2016 klo 22:47
Oi noita kahviloita

Ensimmäisen tartunnan kahvilainstituution helsinkiläiseen versioon kuudentoista ikäinen koulupoika sai vuonna 1941. Nopea kävely pitkin Neitsytpolkua ja Kasarmikatua, Espan yli Kluuvikadulle, käännös oikeaan päin ja suoraan Fazerin toiseen kerrokseen. Katutaso oli varattu maksukykyisille asiakkaille. Kuppi korviketta ja vesilasi tarjoilijalta, ylihintainen pillitupakka portsari Kallelta, jos sattui olemaan vapaalla jalalla. Lopuksi pari flaneerauskierrosta Espalla sinisiksi töhrittyjen katulamppujen aavemaisessa valossa, ruotsinkielisten tyttöjen etäistä ihailua ja saksalaissoltulta pummattu pöllitupakka.

     Vuonna 1955 karsintakurssin vetäjiksi valitut kolme nuorta arkkitehtia siirtyi työpäivän päätteeksi vastikään perustettuun Café Ursulaan Kaivopuiston rannassa. Tarjoilusta huolehtivat kansallispukuiset neidot. Osoittautui, että osa kuului pyrkijöiden joukkoon. Arvoitukseksi jää olivatko he hyväksyttyjä, hylkäykseen alistuneita vai niitä harvoja koulujensa priimuksia, jotka kuultuaan kielteisen päätöksen saivat hysteerisen kohtauksen.

     Café Colombia, sisäänkäynnit sekä Aleksilta että Keskuskadulta. Tämä teki mahdolliseksi maksamatta jättämisen, mutta vasta romaanihenkilöni Hjalmar uskalsi toteuttaa sen. Miksen minäkin saisi syyllistyä tekstimainontaan?

     Café Colombia Rautatalon toisessa kerroksessa. Alvar Aallon hieno interiööri, suihkulähde ja Marimekko naapurissa. Rahanahne omistaja lopetti sen vuonna 1985 ja menetti tuhansien eurojen arvoisen brändin.

     Kino Palatsin purkaminen vuonna 1965 oli menetys, jota kompensoivat muiden leffateatterien nykyistä huomattavasti suurempi lukumäärä sekä tieto siitä, että tontille nousee mestari Aallon suunnittelema rakennus. Lopputulos ylitti odotukset.

     Akateeminen kirjakauppa erottuu alan muista toimijoista arkkitehtuurinsa takia. Tärkeä elementti on vuodesta 1986 lähtien ollut Aalto-kahvila. Kirjakaupassa kävijät poikkeavat kahvilassa ja kahvilassa kävijät poikkeavat kirjakaupassa. Symbioosi lisää sekä viihtyvyyttä että myyntiä. Olisiko aika kypsä harkita uudelleen yhteyden avaamista Rautatalon atriumiin?

     Eräs seuraus siirtymisestä Bonnierin omistukseen on se, että johtajaksi on valittu liikeihminen eikä Nenno Suolahden, Jorma Kaimion tai Nalle Nybergin kaltainen kulttuuripersoona. Tarkoittaako tämä sitä, että kirjakaupan rooli rahantekovälineenä korostuu ja kilpailuetu Suomalaiseen nähden vaarantuu? Toivottavasti ei. 

     Aalto-kahvila ja Café Ekberg erottuvat edukseen myös pöytiintarjoilun vuoksi, vaikka alati vaihtuvien nuorten tarjoilijattarien ystävällisyys ei aina jaksa korvata palvelun hitautta. Silloin on hyvä muistaa, etteivät korkean luokan kahvilat ole kärsimättömiä kävijöitä varten.

     Kirjakaupan puutteen korvaavat Ekbergin ylivoimaisen pitkät juuret, historiaa tihkuva sijainti ja Bulevardin suuret puut. Sekä se tosiseikka, että isäni asui aikoinaan samassa talossa. Astuessani kahvilaan saatan yhä nähdä peräseinän syvennyksessä istuvan yksinäisen Paavo Haavikon.

     Helsingin charmi ei mielestäni johdu merinäköalasta eikä helposta pääsystä Nuuksion korpeen tai Sipoon maalaisidylliin. Toisaalta tiedän, että monet asukkaat arvostavat luonnon läheisyyttä enemmän kuin tiheää kahvilaverkostoa. Ehkä yksimielisyyden puute, erimielisyydet siitä mikä on tärkeää ja mikä ei, on se perusominaisuus, jonka takia Helsinki on kaupunki eikä kylä. 

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites