blogi
leipäteksti
- +
maanantaina 24.3.2008 klo 14:04
Ankkalammikkoja
Seurasin tavallista suuremmalla kiinnostuksella Töölöntorin varrelle nousevan uudisrakennuksen edistymistä. Taloja on korjailtu, puut ovat kasvaneet, liikenne lisääntynyt ja torikauppa näivettynyt, mutta kansalaiset ovat jo vuosikymmeniä mieltäneet seudun valmiiksi rakennetuksi.

     Vajaa vuosi sitten valmistunut talo on nimeltään Sandels, mikä kertoo, että se tontilla sijaitsevan vanhan rakennuksen tavoin palvelee ensisijaisesti suomenruotsalaisia. Katutasossa on kaikenkielisille avoin kahvila. Niitä ei milloinkaan ole liikaa, ajattelin ilahtuneena ja päätin poiketa sisällä.

     Tuulikaapissa ja eteishallissa minua tervehtivät XL-kokoiset roskateline ja näyttävä valikoima siivousvälineitä. Päinvastoin kuin kilpailijansa Tin Tin Tango torin vastakkaisella laidalla, kahvilatila oli valtava ja lähes tyhjä. Siis ihmisistä vaan ei kalusteista.

     Pyöreät pöydät, nekin ylisuuret, olivat niin tiheässä, ettei lattiaa näkynyt. Kuin lumpeenlehdet vedessä, ajattelin hetken ja peruin heti, sillä tunnelma oli mahdollisimman kaukana romanttisesta. Valaisimet riippuivat katon rajassa muusta sisutuksesta riippumattomassa järjestyksessä.

     Tarjoilutiski löytyi kaukaa sisäänkäynnistä, hankalasti pilarin takaa. Tilasin teen ja leivonnaisen, kohteliaisuuden vuoksi ruotsiksi. Mtäh, kysyi myyjän virkaa toimittava nuorimies.

     Vaikutelma oli sekava, itseriittoinen ja torjuva. Loistava tilaisuus tutustuttaa oppilaat yhteen urbaanin elämänmenon keskeisimmistä instituutioista oli menetetty. Illuusio ruotsinkielisen vähemmistön kädenojennuksesta suomenkielisen enemmistön suuntaan haihtui samaa tahtia kuin kuppi tyhjeni.

     Poistuin nopeasti ja huokasin helpotuksesta. Ulkoarkkitehtuuri vastasi hyvin niitä odotuksia, joita suunnittelija, akateemikko Juha Leiviskä, oli minussa herättänyt. Jos olisin arkkitehtikilpailun tuomari, sanoisin että rakennuksen suhde ympäristöön on herkkä. Koska en ole arkkitehtikilpailun tuomari enkä mielestäni enää edes arkkitehti, ilmaisen asian useammalla kuin yhdellä sanalla.

     Rakennus viittaa ympäristön koordinaatistoihin moni-ilmeisesti, mittakaavallisesti hienojakoisella tavalla. Se ei ainoastaan sopeudu ympäristöönsä, vaan kohentaa sitä. Eduskunnan lisärakennus toistaa sekin päärakennuksen ja Hankkijan talon koordinaatteja ja materiaaleja, mutta Sandelsiin verrattuna kovin yksioikoisella tavalla.

     Katajanokan juureen, kaupungin historiallisimpaan ympäristöön suunniteltu hotellirakennus sisältää ainekset sananmukaisesti suuren mittakaavan munaukseksi. Yritys noudattaa ympäristön pääkoordinaatistoja latomalla päällekkäin ristikkäisiä massoja on säälittävyyteen saakka kömpelö.

     Suunnittelija on kansainvälinen kuuluisuus, joten Helsingissä hän katsoi tarpeelliseksi käydä vasta jälkeenpäin. Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä. Arkkitehti on käyttänyt sopivuutta ympäristöön vain keinona myydä projektia päättäjille. Todellinen tavoite on täsmälleen päinvastainen eli spektaakkelimainen poikkeavuus sekä ympäristöstä, perinteestä että muiden arkkitehtien töistä.

     Kaisaniemenkatu 5:ssä sijainnut asuintalo purettiin v. 1973 ja tilalle nousi Pukevan tavaratalo.  Uudisrakennuksen silloisen muodin mukainen valkoinen fasadi poikkesi räikeästi alkuperäisen rakennuksen ja kadun arkkitehtonisesta luonteesta.

     Nyt julkisivua ollaan uusimassa nuorten arkkitehtien laatiman kilpailuehdotuksen pohjalta. Vallitsevan muodin mukainen suunnitelma on erilainen, mutta poikkeaa ympäristöstään yhtä rajusti kuin viimeksi. Loistava tilaisuus kunnioittaa vanhaa rakennuskantaa on jälleen kerran menetetty.              

    Suomalaiset arkkitehdit hallitsevat perinteisesti sovittamisen luonnonympäristöön. Synteesi oman ajan ja ympäristön arkkitehtuureista on vaativampi tehtävä. Yrittämättä jättäminen on vielä asennekysymys, mutta ennen pitkää rikollisuutta hipova laiminlyönti.  

     Mistä tämä kertoo? Ei niinkään suunnittelijoiden kyvyttömyydestä vaan siitä, että arkkitehtiopetuksen peruslinjaan kuuluva piittaamattomuus aikaisemmin rakennetuista ympäristöistä on säilynyt lähes ennallaan yli kolmekymmentä vuotta. Tai yli kuusikymmentä, jos minulta kysytään.

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites