blogi
leipäteksti
- +
sunnuntaina 17.5.2009 klo 18:11
Jäähyväiset aseelle

On kulunut runsaat kaksi vuotta siitä, kun eduskuntavaalit olivat ovella ja kampanjat täydessä vauhdissa. Samoihin aikoihin aloitin blogien kirjoittamisen. Näillä kahdella asialla ei ollut mitään tekemistä keskenään. Kansallisen historiankirjoituksen näkökulmasta on herttaisen yhdentekevää oliko kyseessä sattuma vai korkeampien voimien pirullinen suunnitelma.

     Tahoillamme olemme molemmat marssineet päätöksestä toiseen niin sanoakseni yhtä jalkaa. Tahdin on totta kai määrännyt hallitus, samaan tapaan kuin alikersantti aikanaan, komentaessaan meitä tarkalleen 66 vuotta sitten Riihimäen pölyisillä maanteillä: vaseen, vaseen, vaseen kaks kolmee.

     Mahdollisuutemme protestoida rajoittuivat siihen, että joku nosti vasenta jalkaa samalla kun kaikki muut nostivat oikeaa. Jos säkä kävi, seurauksena oli huuto ’kuka helvetti nostaa siellä molempia jalkoja yhtaikaa’. Tämä huvitti suuresti sekä meitä että tyytyväisyyttään ärhentelyllä peittävää alikersanttia. Temppu oli ikivanha ja osa armeijan tyhmien rituaalien pitkää jonoa.

     Hallitus on osoittanut akrobaattisia kykyjään nostamalla jokaisella askeleella vain oikeaa jalkaansa. Yhteiskunnallisen tasapainon säilyttämiseksi ja osoittaakseni, että osataan sitä meilläkin, minä vuorostani olen katsonut velvollisuudekseni nostaa jokaisella askeleella vain vasenta jalkaani.

     Johdonmukaisuuden puutteesta kumpaakaan päähallituspuoluetta ei voi syyttää.

     Kepun yksijalkainen politiikka nojautuu järjestelmällisemmin kuin koskaan ennen oman eli viljelijöiden edun tavoitteluun. Puolueen vaaliehdokkaat ilmoittavat tehtäväkseen Suomen etujen puolustamisen europarlamentissa. Heidän kielenkäytössään Suomen etu tarkoittaa maataloustukien säilyttämistä ennallaan ja, jos oikein hyvin onnistutaan, niiden lisäämistä. Kekkosen kaltaiset valtiomiehet ovat menneisyyttä.

     Kokoomuksen yksijalkainen politiikka nojautuu järjestelmällisemmin kuin koskaan ennen oman eli yksityisten yritysten edun tavoitteluun. Puolueen vaaliehdokkaat ilmoittavat tehtäväkseen Suomen etujen puolustamisen europarlamentissa. Heidän kielenkäytössään Suomen etu tarkoittaa Yhdysvaltojen liehittelyä ja, jos oikein hyvin onnistutaan, sikäläisten toimintamallien kritiikitöntä matkimista. Paasikiven kaltaiset valtiomiehet ovat menneisyyttä.

     Kummankaan puolueen edustajat eivät ilmoita Euroopan ja eurooppalaisten etujen puolustamista edes toissijaiseksi tehtäväkseen. Kaikkien maiden edustajat ajavat totta kai myös omia etujaan. Joukossa on kuitenkin riittävän paljon niitä, jotka haluavat ja pystyvät näkemään kokonaisuuksia, asettamaan tavoitteita ja työskentelemään niiden puolesta – ilman heitä EU:ta ei olisi olemassa. Lännessä sitkeästi elävä käsitys siitä, että Suomi on yksi entisen Neuvostoliiton entisistä satelliittivaltioista, on toki epäoikeudenmukainen, mutta ei ihmeteltävä ilmiö.

     Kritiikkini ei kuitenkaan suinkaan tarkoita sitä, ettenkö olisi kiitollinen mainittujen puolueiden poliittisesta toiminnasta. Median suosiollisella avustuksella ne ovat tarjonneet lukemattomia herkullisia virikkeitä epätahdissa marssimiselle.

     Tässä katsannossa erityisen tervetulleita ovat olleet entisen ulkoministerin Kanervan ja nykyisen pääministerin tekstiviestit, jotka kertovat asianomaisten puutteellisesta itsehillintäkyvystä. Jos kyse olisi vain seksistä, möhläykset voisi unohtaa Uutisvuodon puujalkavitsien kanssa samaan laatikkoon. Syytä on kuitenkin epäillä, että arvostelukyvyttömyys on ulottunut myös hallituspolitiikkaan. Silloin kyse ei enää ole vain harmittomasta pilasta.

     Yliopistouudistusta ajetaan läpi kiivaassa tahdissa. Aikaa näin suuren muutoksen vaatimille perusteellisille analyyseille ei ole uskallettu antaa. Byrokratian vääjäämättömään paisumiseen ei kiinnitetä huomiota. Viime kädessä vedotaan Yhdysvalloissa pitkään työskennelleen professori Bengt Holmströmin kannatukseen. Itsestään selvästi todetaan, että hänen yliopistonsa on kansainvälisessä vertailussa sijalla 3, kun Helsingin yliopiston vastaava luku on yli 70. Arvio on tehty Singaporessa, mutta siitä vaietaan, että kriteerit ovat amerikkalaisia.

     Sikäläinen yliopistojärjestelmä on omalta osaltaan tukenut kehitystä kohti yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Täkäläinen yliopistojärjestelmä on omalta osaltaan tukenut kehitystä kohti yhteiskunnallista tasa-arvoa. Tämän tosiseikan liittäminen vertailukriteerien joukkoon kääntäisi sijaluvut päinvastaisiksi.

     Olen kuullut, että arkkitehtiosaston professorit ovat innoissaan yhteistyöstä Taideteollisen korkeakoulun designereiden kanssa. Tämä merkitsisi viimeistä askelta siinä kauan jatkuneessa kehityksessä, jonka tuloksena arkkitehtuurin tärkein kriteeri ei enää ole kestävä laatu vaan huomion herättäminen ja uudet toimeksiannot.

     Lopuksi kiitän lukijoitani ja siirryn epämääräisen pituiselle kirjoitustauolle. Huolimatta siitä, että blogeja on toistasataa ja kävijöitä lähes viisituhatta kuukaudessa. Tätä ei kuitenkaan tule tulkita lupaukseksi täydellisestä vaikenemisesta. Joten olkaa edelleen varuillanne, vallan väärinkäyttäjät.

Arne Nevanlinna
Artikkelivarasto
Sillä lailla
Kansallisesta kansainvälisyyteen
Apropos Intia
Oi noita kahviloita
Ajatuksia arjesta
Vanhan kirkon puisto
Ennakkoluuloja
Pitkästä aikaa
Naurettavaa
Nomen est omen
Jäähyväiset aseelle
Kieleni minut tekevi
Klubilla tavataan
Ymmärrettävää
Ennen kokousta
Vauhtisokeutta
Legenda
Tuttua ja tuntematonta
Temppu ja kuinka se tehdään
Ennustamisen vaarallinen taito
Rahan hinta
Politiikan puolesta
Olen feministi
Uudet vaatteet
21st Century Kartanonkoski
Joulun korvilla
Pelottavaa
Epätieteellisiä muistutuksia
Pampulapolitiikkaa
Helsingissä
Aatosta jaloa ja alhaista mieltä
Olen suomalainen
Laiha sopu
Nukkeja kerrakseen
Hollitupa Kiasma
Maan tapa?
Maksatusta
Viitteitä viitoista
Connecting people
Kirkastuksia
Otan Naton?
Hämmentävää
Ankkalammikkoja
Jo riittää ilveily tää
Transatlanttisia suhteita
Ripeästi ja huolella
Konstit on monet
Miehet kertovat
Isiltä pojille
Eleitä
Tasa-arvoa kehityspolitiikkaan
Palaveri
Rantasauna
Mannerheimin näköinen mies
Hyvää uutta vuotta
Hyvää joulua
Hyvää pikkujoulua
Tasa tasa arvo
Itsenäisyys
Logos
Jako kahteen
Hyvä niinkin
Doku doku mentti ...
Jokapojan epäuutisia
Suuri harppaus
Maître d'
Episodi
Niin ei ole jos siltä näyttää
Satu karhusta ja mesikämmenestä
Sipoo
Porttikonkeja ja takapihoja
Suomalainen keskustelu
Myyvätkö huonot uutiset paremmin kuin hyvät?
Eliittejä on monenlaisia
Ei mitään, herra presidentti
Tervetuloa Suomeen?
Byro byro kraatti ...
Pilssivesiä
Sairaalasta subjektiivisesti
Rumat talot
Fundamentalistit
Esplanadit
Liisa, Matti ja Mikael
Jestas
Myönnytyksiä
Maisema
Kiinalainen juttu
Mielikuvia
Meidän kesken
Stadspark är ingen ekonomiskog
Johdon mukaista
Tuntuuko tutulta
Varmuuden vuoksi
Pitkä jälki
Duuni
Herkullinen artikkeli
Kieliopillisia havaintoja
Kun on tunteet
Mellakat
Erottaja
Erottaja
Erikoisia tapauksia
Kepu ei petä milloinkaan
Sillä lailla
Tapaus Latifi
Kysymyksiä
Diana
Räystäät
Puhelinluettelot
Lyhyet
Ping Pong
Minä ja Sauli
Literature Blogs - Blog Top Sites